Kulturális örökség

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / ☛ Kulturális örökség

Árpád-kori Orosháza

Orosháza nyugati részén, az Ós-Maros kanyarulatában található az a régészeti lelőhely, ahol jelentős Árpád-kori falu települési objektumait tárták fel. Az itt előkerült és megvizsgált 15 ezer állatcsont között a sertés gyakorlatilag nem képviseltette magát, ami a környező Árpád-kori falvak adatait alapul véve azt is jelenti, hogy a település lakói nem fogyasztották a sertést.

Dr. Hajdú Mihály szellemi munkássága

Orosháza díszpolgára pályáját 18 évesen, képesítés nélküli tanyasi tanítóként kezdte, majd 62 katedrán eltöltött év után a névtan egyetlen akadémiai doktoraként, mint az ELTE-BTK professor emeritusa tért haza szülővárosába.

Evangélikus Egyházközség Levéltára

Orosháza egyedi és pótolhatatlan történelmi dokumentációja, legértékesebb darabja az újjátelepített Orosháza első anyakönyve. Levéltári szakmai szempontból kimagasló, 2014-ben az ország 126 levéltára közül az „Év kutatóhelye” díjat nyerte el. Két helyiségben (raktár, kutatóhely) 82 iratfolyóméternyi történelmi jelentőségű irat, anyakönyv, jegyzőkönyv, iskolai, gazdasági irat stb. található meg.

Justh Zsigmond munkássága

Justh Zsigmond 1863 februárjában született Pusztaszenttornyán. Sokoldalú érdeklődésével korán kitűnt, élethivatásul az írói pályát választotta. Ars poeticája volt: „lgazság, érzés, világnézet, ez a három teremti az írót, s művészt.

Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve

Az 1832-ben született Mokry Sámuel az első hazai búzanemesítő, aki aszálynak, rozsdának ellenálló, nagyobb kalászú és szemű búzát nemesített. 1854-ben szerzett evangélikus lelkészi diplomát, ezt követően lett segédlelkész Orosházán. 1864-ben gazdálkodásba fogott gerendási birtokán, a Békésmegyei Gazdasági Egylet vezetője lett.

Orosháza lótenyésztése és lósportja

Orosháza lótenyésztésének és lósportjának – mint a múltban, úgy a jelenben is – meghatározó a jelentősége a térségben, fejlődése, szakmai színvonala az idők folyamán mit sem változott, olyan érték, amit ismerni és óvni érdemes.

Orosházi Mécses-halom

A kunhalmok a Kárpát-medence ősi kultúrtörténeti emlékei, ennek megfelelően sok értékes információt rejtenek magukban. Vizsgálatukkal nemcsak a régészet tudománya gyarapodhat, hanem bővülhet botanikai, paleoökológiai, tájökológiai és talajtani tudásunk is.

Orosházi szálánvarrott szőrhímzés

Az orosházi szálánvarrott szőrhímzés a keresztszemes hímzés egyik formája. Alapanyaga olyan kendervászon, amelynek hosszanti és keresztszálai azonos vastagságúak. Hímzőfonala gyapjú, népi elnevezése szőrhímzés. A minta a szálak számolásával hímzett keresztszemek során születik, ezért nevezik szálánvarrottnak.

Thék Endre munkássága

Thék Endre bútorasztalos, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője 1842. november 3-án született Orosházán. Kivételes tehetség, jelentős hatást gyakorolt az ipari fejlődésre, ő volt az első asztalos, aki a gyárában a nagyüzemi bútorgyártást megszervezte, gépesítette.

Történelmi Emlékpark Gellértegyháza

Orosháza legrégebbi feltárt és megtekinthető településrésze Gellértegyháza, történelmi múltja vitathatatlan. Orosháza nyugati részén, az Ós-Maros kanyarulatában található az az Árpád-kori település, ahol több mint 600 Árpád-kori sírt és a település templomának részletét tárták fel.