Orosházi bélyeges téglák

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Ipari és műszaki megoldások / ☛ Orosházi bélyeges téglák

Orosháza építőelemei a bélyeges téglák, melyek a rajtuk lévő tulajdonjegy, betű, szám vagy egyéb más jelzés alapján többnyire jól azonosíthatók. Megállapítható a gyártás helye, a gyártó vagy gyártató személye. Olyan emberekről, közösségekről beszélünk, akik a település életében, annak fejlődésében fontos szerepet játszottak.

1848 előtt főként a téglaégetés jogát bíró személy vagy közösség tulajdonjegyét hordozták. 1848 után az ipari termelés térhódítását követően a téglabélyegek márkajelzésként, védjegyként funkcionáltak. Az 1940-es évek végén bekövetkezett államosítás után a téglák bélyegzése egyre inkább háttérbe szorult, napjainkra teljesen eltűnt.

A termékeket gyártásukat követően többször újrafelhasználták, így évszázadokon keresztül szolgálják a település polgárait. Az orosházi bélyeges téglákat az elsők között vették fel a helyi értéktárba.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete Benkő József

Felterjesztés dátuma: 2013. február 15.

Elfogadás dátuma (határozat): 2014. március 25. (5/2014)