Iskolai Közösségi Szolgálat

Kedves diákok, tisztelt pedagógusok!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény

4. § (13) bekezdés: A „közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”.

6. § (4) bekezdés: „Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. A felnőttoktatás keretében szervezett érettségi vizsga esetében közösségi szolgálat végzésének igazolása nélkül is meg lehet kezdeni az érettségi vizsgát. A sajátos nevelési igényű tanulók esetében a szakértői bizottság ez irányú javaslata alapján a közösségi szolgálat mellőzhető.”

Az előzetes egyeztetést követően könyvtárunkban is lehetőség van az 50 órás közösségi szolgálat elvégzésére (a részletes tudnivalók a programról itt olvashatók)

A következő tevékenységek szervezésében, elvégzésében számítunk a diákok segítségére:

  • NETREVALÓK. A fiatalabb generáció segít az idősebbeknek a digitális világ megismerésében! A Netrevalók program egy újszerű kezdeményezés, ami arról szól, hogy középiskolás diákok tanítanak időseket a digitális eszközök és az internet használatára az iskolai közösségi szolgálatos órák fejében. Az ingyenes foglalkozásokon a nyugdíjasoknak lehetőségük van kérdéseket feltenni, az őket érintő problémák megoldásában segítséget kérni, gyakorolni vagy ismételni.
  • Iskolai Közösségi Szolgálat – online a könyvtárban. Ajánld kedvenc könyveidet, friss olvasmányaidat min. 1500 karakterben írásban, vagy legalább 2 perces videóban, és mi 3 órát jóváírunk cserébe. Részletek: https://blog.justhvk.hu/blog/?p=18598
  • gyermekkönyvtári játszóházakra előkészítés, játszóházak lebonyolításában segítség
  • napilapok, folyóiratok sorba rendezése
  • új könyvekbe, dokumentumokba bélyegzők, matricák elhelyezése a megfelelő helyekre
  • helyismereti anyagok (könyvek, cikkek) digitalizálásában közreműködés, szkennelés
  • könyvtári rendezvényeken terem berendezése, fotók készítése
  • gyermekkönyvtárban legkisebb olvasókkal foglalkozás
  • igény esetén olvasókkal beszélgetés, könyvtárban körbevezetés
  • egyéb, saját kreatív olvasásnépszerűsítő ötletek megosztása, megvalósítása

Egyszerre legfeljebb négy diákot tudunk foglalkoztatni, előzetes személyes egyeztetés mindenképpen szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük