Tíz plusz egy jó könyves oldal

Tíz nagyszerű honlapot ajánl a közösségi oldalakat kedvelő könyvrajongóknak az iLibrarian egyik legújabb bejegyzése. Mint a cikk írja, a LibraryThing-ről és a Shelfari-ról talán mindenki hallott már, de ezeken kívül is vannak remek oldalak. Lássuk!

1. BookSprouts

A honlapon regisztrálva könyvklubokat hozhatunk létre. A tagok szavazhatnak, hogy melyik könyvet olvassák el legközelebb, a fórumokon megvitathatják olvasmányélményeiket, olvasónaplót írhatnak, és találkozókat szervezhetnek.

2. Blippr

A Blippr-en rövid ismertetőket írhatsz max. 160 karakterben, egyebek mellett könyvekről is. Azonosítóddal más közösségi oldalakra is beléphetsz (Twitter, Facebook).

3. 22 Books

A listamániások örülni fognak a 22books oldalának, ahol gyorsan összeállíthatsz könyvlistákat mindenféle szempont alapján. Kommentárokat is fűzhetsz a könyvekhez, és beágyazhatod a listáidat más weboldalakba is.

4. Book Cover Archive

A Book Cover Archive több mint ezer könyv borítóját tartalmazza, melyek visszakereshetők egyebek mellett a könyv szerzője, címe és illusztrátora alapján is.

5. BookJetty

A BookJetty segítségével katalogizálhatod könyveidet, a címekből összerakhatod a „polcodat”, majd könnyedén kereshetsz benne. Csak a szokásos jó…

6. Book Glutton

A BookGlutton oldalán akár el is olvashatjuk a kiválasztott könyvet… nekem talán ez lopta be magát leginkább a szívembe. Ugyanúgy véleményezhetjük a könyveket, mint más oldalakon, de azzal az előnnyel, hogy gyakorlatilag a nyitott könyv mellett. Akár saját könyveinket is feltölthetjük.

7. Gurulib

A Gurulib is egy közösségi katalogizáló program, ahol a tagok nem csak könyveket, de filmeket, zenét, játékokat és szoftvereket is gyűjteményekbe rendezhetnek. Sajnos a bejegyzés írásakor az oldalt nem lehet megnyitni, így a további ismertetőnek sincs perpillanat értelme.

8. Listal

Ha valakinek az eddigiek bejöttek, valószínűleg ez is be fog, mert ez az oldal azt tudja, amit a többi hasonló: a tagok rendezgethetik kedvenc könyveiket, filmjeiket, sorozataikat, videójátékaikat, stb. A saját adatok importálhatjuk és exportálhatjuk, valamint kedvenc listákat is összeállíthatunk, amit aztán kommentálhatnak is az érdeklődők.

9. GoodReads

Nagyon jó honlap. A GoodReads esetében is kedvedre katalogizálhatsz, listákat is összeállíthatsz, de írhatsz könyvismertetőt, csoportokat hozhatsz létre, vannak fórumok és kvízkérdések is.

10. Paperback Swap

A legjobb! A PaperBack Swap oldalán a közösség tagjai nem csak véleményezhetik és rendezgethetik saját könyveiket, de kölcsönözhetik is. Ha egy tagnak kedve támad elolvasni valamelyik könyvedet, kapsz tőle egy üzenetet. A kérést kinyomtatod, a könyvet elküldöd, a rendszertől pedig kapsz egy kreditet, amivel neked is lehetőséged lesz másoktól könyvet kérni.

+ 1. moly.hu

Molyolás. Kis hazánk jelenlegi legjobb, legszebb és legdinamikusabban fejlődő közösségi oldala könyvimádóknak.

És persze, természetesen nem hagyhatom ki a ziccert, hogy fel ne hívjam a figyelmet a heteken belül elkészülő Könyvtárportálra, ahol nem csak könyvtárosok és könyvtártagok érezhetik majd otthonosan magukat, de mindenki, aki szereti a könyveket. És, igen, ott lesz majd a Veszíts el egy könyvet is, igazi olvasmány- és közösségi élménynek.

Az iLibrarian bejegyzését ajánlom B. Marinak, aki szerintem felhasználhatja majd a szakdolgozatához, és K. Andrisnak, hogy mindig legyen honnan ötleteket merítenie… ;)

március 6, 2009

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük