Napi lapi

A könyvtárba piszok kevés napilap jár sajnos. Békés Megyei Hírlap, Blikk, Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Népszabadság. Ennyi. Most két sorba elfér a folyóiratállványon, ami tíz éve négy sorba se. Pénzkérdés, naná, de hadd tegyem hozzá rögtön: nálam például senki se reklamált, hogy miért mondtuk le a Napi gazdaságot vagy a Népszavát. Ehhez kapcsolódik napi kérdésem, amit – ha lesz szavazógépünk, mert lesz ám, bizony – meg is fogunk szavaztatni. Tehát.

Olvas még valaki napilapot?

Más oldalról megközelítve a kérdést, a hagyományos újságírás és a net (ezen belül is a blogok) közötti kapcsolatot gondolhatjuk akár feszültségekkel terhesnek is. Úgy értem, olyan mintha riválisok lennének. Talán azok is. Én megrögzött újságolvasó vagyok, ósdi valami, tudom, de ez van, egy napilap-függő. Kedvenc újságjaim is vannak, de nem mondom meg mi, még rám sütnének valami polbélyeget. (Azt elárulhatom, hogy amikor a Magyar Hírlap lepedő méretű volt, azt nagyon csipáztam).

Mindenesetre vannak jelek, melyek azt mutatják, a blogot nem lehet kikerülni, lásd mondjuk itt. Így a sajtó is fura dolgokat tesz olykor lányos zavarában. Kompromisszum? A Nemzeti Sportban például mostanában rendszeresen lehetett olvasni Thierry Henry és Szávay Ágnes blogjából is részleteket. Ami lehet érdekes is, de ha tényleg az, akkor én a blogot olvasnám el.

És vajon, mint gyakorlott újságolvasó magam alatt vágom a fát, mikor blogolok? Gőzöm nincs.

augusztus 3, 2007

  • A Blikk és a Bors címlapjai alapján nem komolyanvehető újságok, de lehet rajtuk szórakozni. A Nemzeti Sport valaha egy nagyon jó sportnapilap volt, miután a Blikk kiadójához került, kezd elblikkesedni, például rengeteget lódítottak Gera és szeződései körül. A Békés Megyei mindennap a kezembe kerül, de a legtöbbször csak átlapozom, sok reklám rejtőzik a cikkeikben.

    A könyveket nem veszélyezteti a computer és a net, az újságokat viszont igen. Egy napilap nem bír frissülni napjában többször. Régebben, ha a Nemzeti Sport este tíz után lapzártázott, akkor az előző esti meccsnek csak a félideji eredményét közölték. Az interneten percről percre követhető a közvetítés. A napilapokban egy cikkhez csak egy képet mellékelnek, a neten komplett fotógalériát nézhetünk végig, esetleg videókat is (hang és mozgókép soha nem lesz nyomtatott újságban) és a cikk alá belinkelik a kapcsolódó anyagokat, vagy a hazai, esetleg külföldi forrást és nem kell archívumot bányászni. Valamint helyenként van mód a hozzászólásra is, ez főleg a blogoknál van, így egyből jön a visszajelzés, a pontosítás, az igény az olvasó részéről és lehetőséget ad az író és olvasó közötti kommunikációra. A napilapok pénzbe kerünek, az internet havidíja símán fedezi azt az összeget, amit újságból olvasnánk el és a netről tesszük. Kedvenc napilapom nicsen, de sokatlógok az indexen.

  • A hírportálok blogjai szakosodtak egy-egy témára, ezek valahol olyanok kicsit, mint a napilapok magazinmellékletei, csak nem hetente vannak mellékelve hanem állandóan, sőt blogszolgáltatást nyújtanak bárkinek, így egy hírportál sokkal összetettebb és sokrétűbb, mint egy napilap.

  • Még annyi az újság javára, hogy jó dolog reggel kérni az újságárustól, van neki szaga, meg lehet benne rejtvényt fejteni. Utazáshoz, vonaton nafyon jó. Buszon is, csak akkor a mellettünk ülő állandóan belebámul.

    A híroldalak hírei is kinyomtathatók és barátainknak egyből elküldhető.

    Az újságot el lehet rakni későbbre is és évek múltán szórakoztató elővenni. Ezt nálatok is tapasztaltam, mikor a húszéves Békés Megyeiket lapozgattam. Ezt nem pótolja a net.

  • én kb 13-14 éve jártam utoljára a könyvtárban, akkor még nagyon sok napilap, hetilap és havi volt. hetente kb 2x jártam, általában csak valamilyen szakirodalom érdekelt de az ott töltött idő felét az újságok böngészésére fordítottam mert mindig találtam valami jót. mindig a címlap alapján választottam olvasnivalót magamnak a méhész újság kivételével mert az akkor sem érdekelt ha jó volt a címlapfotó de az csak rémlik, hogy volt ilyen is, ebben nem vagyok biztos :)
    a könyvtárban az újságolvasók akkoriban szintén nem a napilapokat részesítették előnyben én úgy vettem észre bár ez nem tudom azóta mennyit változott.
    napilapot már nem olvasok egyáltalán amióta főleg számítógép elé köt a munkám. amíg nem itt dolgoztam addig minden nap megvettem a nemzeti sportot a 10 órási kávészünetben a büfében de aztán amikor megjelent heti rendszerességgel a képes kiadványa is azóta nem vettem mert igencsak másfelé kanyarodtak el. a békés-megyei csak ritkán került a kezembe (hetente 1x kb) de meglepett engem is, hogy a cikkek jó része reklám. ez így ebben a formában csak keresztüllapozást jelent nálam. viszont ez a fajta reklámozás elég hatékony tud lenni mert pont a célközönséghez jut el, más úgysem olvassa el. gyakorlott olvasó az indexen is észereveszi, hogy melyek azok az oldalak amikkel picsipacsi van és melyik főcímre nem kell klikkelni mert reklám lesz az egész. szépen lehet látni, hogy a subba blog mely oldalakra küld vissza heti rendszerességgel és generál neki plusz 300ezres oldalletöltést, és szépen lehet látni, hányszor írnak egy jelentéktelen cikket, hogy egy linket el tudjanak helyezni benne. na de ez már teljesen más. ezek nélkül a reklámcikkek nélkül a békés megyei sem élne meg. ez a baj egyébként a nagy hírszájtok blog mellékleteivel. oda van csempészve a reklám bele hiszen nagy pénzekről van szó és ez egy kicsit belerondít a blogok világába. na visszatérve: hol vannak már azok a napilapok amiknek minden karakterét elolvastam…

  • Magyar Méhész, azt én sem olvastam még soha. A HVG viszi a prímet címlapban. Egyszer volt a PMK-ban is HVG címlaptárlat. Annyira érdekelte az embereket, hogy külön a részünkre nyitották meg a koncerttermet és kapcsolták fel a világítást. Magazinokból: Wan2, Filmvilág esetleg FHM. A nőket nem irígylem, mert szerintem kritikán aluli a női magazin felhozatal és sokszor a strandpapucs melléklet miatt veszik meg.

    Nagyjából 6 éves korom óta gyűröm az újságokat. Dörmögővel kezdtem, majd Kisdobos, Pajtás, Kockás, Hahota, RTV műsorújság,Szovjetunió, Fáklya ( két ruszki csak fodrásznál) Füles(képregény)IM, Pop Expressz, Popcorn, Foci,Alfa, Glaktika, Képes Újság, Nők lapja:), Családi lap,Népújság, Délkelet, Megyei hírlap, Honvéd, Népsport, Nemzeti Sport, Népszabadság, satöbbi.

  • Ó igazán nem kenyerem a dicsekvés, de most hízik a kis májam. Ma reggelre a blogunkból átvett post jelent meg a Békés Megyei Hírlapban, a Beolon, egy másik bejegyzés pedig a Tékozló Homáron.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük