Árpád-kori Orosháza

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Kulturális örökség / ☛ Árpád-kori Orosháza

Orosháza nyugati részén, az Ós-Maros kanyarulatában található az a régészeti lelőhely, ahol jelentős Árpád-kori falu települési objektumait tárták fel. Az itt előkerült és megvizsgált 15 ezer állatcsont között a sertés gyakorlatilag nem képviseltette magát, ami a környező Árpád-kori falvak adatait alapul véve azt is jelenti, hogy a település lakói nem fogyasztották a sertést.

Kilétüket még homály fedi, de valamilyen keleti eredetű kereskedő népesség feltételezhető, a közeli Böszörményestelek helynév miatt pedig muszlimok lehettek. Orosháza nagyon jó földrajzi környezetben található, így jelenlétük egyáltalán nem meglepő. A faluhoz tartozó temetőben is mód nyílt feltárásokra, 160 padmalyos sírt sikerült megmenteni.

Ez az egyetlen olyan település eddig a Kárpát-medencében, ahol egy muszlim közösség telepe és temetője bizonyítottan előkerült. A Békés Megyei Értéktár eleme.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Bíró Gyöngyvér
Nagy Gyula Területi Múzeuma
Orosháza, Dózsa György u. 5.

Felterjesztés dátuma: 2014. február 12., 2017. március 27.

Elfogadás dátuma (határozat): 2017. november 8. (11/2017)