Justh Zsigmond munkássága

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Kulturális örökség / ☛ Justh Zsigmond munkássága

Justh Zsigmond 1863 februárjában született Pusztaszenttornyán. Sokoldalú érdeklődésével korán kitűnt, élethivatásul az írói pályát választotta. Ars poeticája volt: „lgazság, érzés, világnézet, ez a három teremti az írót, s művészt. Akinek ez nincs, az írja regényét főmunkássága is jelentős, de még inkább számottevő az a kultúraszervező tevékenysége, amelyet — korát jóval megelőzve — pusztaszenttornyai birtokán vitt véghez.

A párizsi szalonok után parasztszínházat szervezett, és közelebb vitte a kultúrát, bebizonyítva, hogy annak javaiból bárki részesülhet. Sikerült létrehoznia egy olyan, parasztokból álló színtársulatot, melyet a falu csakugyan magáénak érez, s melynek csodájára járt a pesti, sőt a Justh által meghívott külföldi művésztársaság is. A gádorosi, szent-tornyai, orosházi nép bizalommal volt Justh iránt, megbecsülte az őszinte érdeklődést.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Buzai Csaba
Justh Zsigmond Városi Könyvtár

Felterjesztés dátuma: 2014. február 14.

Elfogadás dátuma (határozat): 2014. november 25. (12/2014)