Orosházi szálánvarrott szőrhímzés

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Kulturális örökség / ☛ Orosházi szálánvarrott szőrhímzés

Az orosházi szálánvarrott szőrhímzés a keresztszemes hímzés egyik formája. Alapanyaga olyan kendervászon, amelynek hosszanti és keresztszálai azonos vastagságúak. Hímzőfonala gyapjú, népi elnevezése szőrhímzés. A minta a szálak számolásával hímzett keresztszemek során születik, ezért nevezik szálánvarrottnak. Hímzőöltése eltér az egyszerű keresztszemes öltéstől. Több sor hímzése fonottas felületet képez. Színvilágát tekintve domináns szín a terrakotta (vörös), a mélykék, a barna, kiegészítő színe a drapp, a zöld, a fekete.

A domináns színek a főmotívumoknál ritmikusan váltakoznak. A színek összhatása, a fonottas öltés jellege olyan egyedi, harmonikus és kellemes benyomást kelt, hogy sok hasonló hímzés közül is kiemelkedően felismerhető: ez az orosházi. Motívumkincs: nyolcas csillag több változatával, virágok, íves indák. A Békés Megyei Értéktár eleme.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Tóth Imréné

Felterjesztés dátuma: 2014. október 1.

Elfogadás dátuma (határozat): 2014. november 25. (10/2015)