Történelmi Emlékpark Gellértegyháza

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Kulturális örökség / ☛ Történelmi Emlékpark Gellértegyháza

Orosháza legrégebbi feltárt és megtekinthető településrésze Gellértegyháza, történelmi múltja vitathatatlan. Orosháza nyugati részén, az Ós-Maros kanyarulatában található az az Árpád-kori település, ahol több mint 600 Árpád-kori sírt és a település templomának részletét tárták fel.

A temető érdekessége, hogy egy helyen találhatók a pogány rítusú, honfoglalás kori sírok, illetve a kora Árpád-kori temetkezések, ami a területet kiemelkedően fontossá teszi. A mai „Gellértegyháza” egy 5,7 hektáros rész, mely az egykori település központja volt.

Gondozásába és kezelésébe a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány vette, és mint Történelmi Emlékparkot működteti, fejleszti. 2011-ben különleges örökségvédelmi területté nyilvánították. Az alapítvány célja, hogy Gellértegyháza településmaradványai körül nemzeti történelmi múltunkat, kulturális örökségünket megőrizzük.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Muszka Kálmán
Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány

Felterjesztés dátuma: 2014. február 12.

Elfogadás dátuma (határozat): 2014. március 25. (3/2014)