Dr. László Elek munkássága

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Egészség és életmód / ☛ Dr. László Elek munkássága

Dr. László Elek (Pápa, 1841. június 16. — 1919. március 27.) orvos-sebészdoktor és szülész, Orosházaelső községi orvosa.

Pápán született, ahol apja, László Jónás ágostai evangélikus lelkész volt. Gimnáziumi tanulmányait a pápai református főiskolában, a felsőbb osztályokat a soproni ágostai evangélikus kollégiumban végezte, majd 1860-ban a pesti egyetem orvostan hallgatója volt 1865-ig, amikor a bécsi egyetemet látogatta; Innét 1856-ban visszatérve, Pesten a Szent Rókus-kórházban Lumniczer Sándor főorvos osztályán segédkezett. 1869-ben Orosházán telepedett le mint községi orvos; 1872-től Békés megye tiszteletbeli Főorvosa és takarékpénztári alelnök volt.

„Lelkem ideálja, s vágyaim netovábbja volt Orosházán egy községi kórházat állítani, melyre épp oly szüksége van a községnek, mint az orvosnak!” — ezzel a hitvallással indította pályáját 1869. január 4-én dr. László Elek, Orosháza első tudós orvosa. A 19. század közepén nem volt könnyű dolga, hiszen munkába állása után rövidesen egy kolerajárvány tizedelte meg a lakosságot, 894 orosházi lakos halálát okozva. Munkássága eredményéül 1892-ben járványkórház, majd 1902-ben menház épült a községben. Bár elkészült az orosházi kórház tervrajza is, az I. világháború és az azt követő infláció gátat szabott a fejlődésnek.

Az ő nevéhez fűződik Gyopárosfürdő gyógyvizének felismerése és elismertetése. 1869-ben vegyelemeztette a tó vizét, melynek során megállapították, hogy gyógyhatása alkalmas ízületi bántalmakra, csúzos, köszvényes, bénulásos betegségek kezelésére. Az artézi kutak fúrásának szorgalmazója volt, mivel meggyőződése szerint a jó ivóvíz a járványok visszaszorítója.

Dr. Szabó Gyula így emlékezik meg dr. László Elekről a Békési Életben:

„Áldozatos életét 1919-ben fejezte ne. Az orosházi alvégi temetőben nyugszik. Tisztelettel adózunk emberi példamutatásának. Halálának ötvenedik évfordulójára szép szoborportrét készített róla Rajki László szobrászművész, Orosháza népe emlékezésének jeléül. Szobrát annál a kórháznál fogják felállítani, melyért olyan hévvel küzdött. Nagyszerű életműve mindannyiunk kincse, ahogyan ő tartotta”

Dr. László Elek mellszobra ma is a kórház aulájában van kiállítva. A mellszobor bronzból van, fa szerkezetű posztamensen áll.

Orosháza Város 2007-ben alapította a Dr. László Elek-díj Orosháza egészségügyéért című kitüntetést, mely évente két fő részére adományozható azon Orosházán működő orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak, akik kiemelkedő munkát végeztek.

Nevét viseli Orosházán a Dr. László Elek lakótelep.

Az Orosházi Kórház fennállásának 50. évfordulóján, 2017-ben kezdeményezte a kórház vezetése a fenntartónál a kórház nevének megváltoztatását „dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet” névre.


Kapcsolattartó: Greksza Lászlóné, Orosháza

Felterjesztés dátuma: 2019. augusztus 8.

Elfogadás dátuma (határozat): 2020. szeptember 27. (11/2020)