Szolgáltatásaink

A könyvtári szolgáltatásokról és a szolgáltatási díjakról részletesen a Könyvtárhasználati szabályzatban olvashatnak.

A könyvtárunkba betérő olvasó a Petőfi Művelődési Központ első emeletén veheti igénybe a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat, itt találja a zenei könyvtárat is, valamint internetezésre, fénymásolásra, nyomtatásra is itt van lehetőség.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár tagja lehet minden 14. életévét betöltő személy, aki a könyvtár használati szabályzatát magára nézve kötelezőnek fogadja el.

A beiratkozás személyesen, a belépési nyilatkozat kitöltésével és aláírásával történik. Ehhez szükséges dokumentum: személyi igazolvány vagy diákigazolvány.

A könyvtár az olvasók adatait számítógépen tartja nyilván, azokat kizárólag belső könyvtári célra használja fel.

Beiratkozási díj

Kölcsönzés + helyben olvasás Csak helyben olvasás
Könyvtárosoknak, levéltárosoknak, múzeológusoknak, 70 év feletti nyugdíjasoknak, ingyenes ingyenes
és 16 éven aluli diákoknak ingyenes
Érvényes diákigazolvánnyal rendelkezőknek, nyugdíjasoknak, regisztrált munkanélkülieknek
600,- Ft
Minden más olvasónak
1200,- Ft

A könyvtárhasználati díj befizetése után a Justh Zsigmond Városi Könyvtár bármely, korlátozás alá nem eső dokumentuma kikölcsönözhető.

Mit nem lehet kikölcsönözni?

  • az olvasóteremben elhelyezett, helyben használható jelzéssel ellátott dokumentumokat
  • a különgyűjtemények anyagait: helytörténeti vonatkozású, egy példányban meglévő dokumentumokat, bekötött folyóiratokat, idegennyelvű kézikönyveket

Mennyit lehet kölcsönözni?

  • Egy olvasó 10 dokumentumot kölcsönözhet ki.
  • A számítógépes kölcsönzés a lehetséges határ túllépésére csak indokolt esetben ad lehetőséget a kölcsönzést végző könyvtárosnak.

Meddig és hogyan kölcsönözhetünk?

  • A kölcsönzés időtartama 4 hét. Bizonyos keresett, 1 példányban meglévő dokumentumok esetén 1 hét vagy 1-2 nap.
  • A kölcsönzés olvasójegy felmutatása után számítógépen történik.
  • Az olvasójegy másra nem ruházható át.
  • A kölcsönzési határidő lejárta előtt személyesen, e-mailben vagy telefonon hosszabbítást lehet kérni, kivéve ha az adott könyvet más olvasó előjegyeztette.

Előjegyzés

A kölcsönzésben levő művekre térítés nélkül előjegyzést veszünk fel. A könyv beérkezésekor a kérőt levélben vagy telefonon értesítjük, és 14 napig tartjuk fenn számára.

Késedelmi díj

A kikölcsönzött könyveket az olvasónak minden külön értesítés nélkül vissza kell juttatnia a megadott határidőre a könyvtárba.

A lejárati határidőtől kezdődően késedelmi díjat számolunk fel. A késedelmes olvasókat könyvtárunk levélben is emlékezteti a lejárt határidőre.

Késedelmi díj összege értesítőnként: 300, 600, 900, 1200 Ft

Olvasóterem

Könyvtárunk olvasóterme a tanulás, helyben olvasás, a kutatómunka színtere.

Az olvasóteremben kb. 7000 kötetes kézikönyvállományunkat, bekötött folyóiratainkat, idegen nyelvű kézikönyveinket helyeztük el. Az olvasótermi könyvek a – zárva tartási időt kivéve – nem kölcsönözhetőek. (Alkalmanként „éjszakai kölcsönzéssel, hétvégi kölcsönzéssel” a zárás előtt egy órával kikölcsönözhető legfeljebb 3 kötet a legközelebbi nyitás idejéig)

Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtárközi kölcsönzés azt a lehetőséget biztosítja az olvasóknak, hogy olyan könyveket, folyóiratcikkeket, egyéb dokumentumokat olvassanak, használhassanak, amelyek nem találhatók meg könyvtárunkban.

Könyvtárközi kölcsönzést minden olyan személy igénybe vehet, aki könyvtárunk beiratkozott olvasója és vállalja, hogy betartja a könyvtárközi kölcsönzés szabályait.

A kölcsönadó könyvtár határozza meg a kölcsönzés határidejét és a használat feltételeit.  Amennyiben tudjuk, hogy az országon belül hol található meg a kért mű, abban az esetben közvetlenül annak a könyvtárnak továbbítjuk a kérést.

Külföldről beszerezhető könyvek kölcsönzését az Országos Széchényi Könyvtáron keresztül bonyolítjuk. Ebből következően egy kérés leadása és teljesítése között átlagosan 1 hónap is eltelik. Ha a kért mű megérkezett, értesítjük az olvasót.

A felmerülő költségeket az olvasónak kell kifizetnie, melyet a küldő könyvtár határoz meg. Könyv esetén a postai költség egységesen 700 Ft.

Zenei könyvtár

Gyermekkönyvtár

A gyermekkönyvtár szolgáltatásairól a gyermekkönyvtár saját honlapján tájékozódhatnak.

Online katalógus

https://www.justhvk.hu/opac

Internetes rész

Az internetes részben az internet használatán kívül lehetőség van fekete-fehér és színes, egy- és kétoldalas nyomtatásra, illetve fénymásolásra, szkennelésre, spirálozásra, laminálásra, CD/DVD-írásra, FAX küldésére és fogadására.

A könyvtári szolgáltatásokról és a szolgáltatási díjakról részletesen a Könyvtárhasználati szabályzatban olvashatnak.

A szolgáltatások díjai:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.