Lélek Vitamin tagjai kutatták családjaik történetét…

LV=55, azaz közösség ötvenöt év felettieknek (és akik közel járnak hozzá)! Könyvtárunkban egész évben – az ingyenes könyvtári tagság mellett – olyan programokat és találkozásokat kínálunk, ahol klubtagjaink tartalmasan és szórakoztatóan tölthetnek el egy-két órát, régi és új ismerősökre találhatnak. Beszélgettünk már mesékről, a Levendula-napon sok érdekes dolgot megtudtunk a levendula sokoldalúságáról, sőt levendulából készített termékeket is megkóstoltunk és kipróbáltunk. A foglalkozások során kiderült, hogy többeket érdekel a családfakutatás, ezért már második alkalommal volt témánk a családfakutatás.

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor szeretné megtudni kiktől is származik! Gyakorta ez már abban az életkorban történik meg, amikor kevesen vannak, akik válaszolhatnak kérdéseinkre. A családi iratok, levelezések, no és fényképgyűjtemény nagyon sok információt rejtenek. Nem kis feladat egy-egy elődünk adatainak előbányászása, de nem lehetetlen, hiszen egyre több helyen találunk különböző adattárakat, ahol anyakönyvek másolatai, különböző névjegyzékek érhetőek el online módon is.

WP_20150121_023

A családfakészítést segítő számítógépes megoldásokkal is foglalkoztunk, még akkor is, ha ez a világ számunkra kissé idegen :) A beszélgetések arra is rávilágítottak, hogy a családi történetíráshoz inkább elszántság és bátorság szükségeltetik, mint sok-sok adat. Érdekes történeteket idéztünk meg, amelyek még akkor is megérintettek bennünket, ha nem a személyes történetünk volt, de valahol a mi emlékeinkben is vannak hasonlóak. 

Jártó Róza felolvasott egy novellát, amelyben a családjába engedett bepillantást hat generáción keresztül.

A következő foglalkozáson a farsangot ünnepeljük, majd a márciusi összejövetelünkön folytatjuk a családfakutatás témáját.

WP_20150121_028

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük