Nagy könyvelhagyó hétvége, 2017.

 

Kedves Könyvolvasók, Könyvelhagyók, Könyvtárosok, Könyvárusok! Március 24-tól 26-ig ismét lesz nagy könyvelhagyó hétvége, ekkor ünnepeljük ugyanis a kilencedik születésnapját a Veszíts el egy könyvet! játéknak. A cél idén sem változott: legyen egy hétvége, amikor sok-sok könyvszerető ember veszíti el egyszerre egy-egy kedves könyvét, hogy azt más megtalálhassa, elolvashassa, és később újra elveszíthesse. A tennivalókról bővebben kicsit lejjebb, a “Hogyan veszíts el egy könyvet egy pillanat alatt?” című résznél tájékozódhattok.

Akárcsak az elmúlt években, idén is lesz játék a játékban, hiszen szervezünk egy nyereményjátékot a könyvelhagyó nap köré.

A feladat nem is lehetne egyszerűbb:

Veszíts el egy könyvet a nagy könyvelhagyó hétvégén (március 24-26.), és azt regisztráld a játék honlapján (http://veszitsel.konyvtar.hu/). Ha ez megvan, fotózd le a frissen elveszített könyvedet, és töltsd fel a képet a játék Facebook oldalára (http://www.facebook.com/veszitsel) a könyv szerzőjével és címével együtt. Ezáltal máris esélyessé váltál, hogy megnyerd a könyvelhagyó napi játék fődíját, ami egy

több mint 25 ezer forint értékű könyvcsomag

az Alexandra Kiadó és Könyváruházak jóvoltából! 

Orosháza-Gyopárosfürdő felajánlásaként pedig a pályázók között vigaszdíjként kisorsolunk még két darab, két fő részére szóló gyopárosfürdői élményfürdő belépőt is.

A nyereményjáték három napig tart, és a március 26-án éjfélig feltöltött képek tulajdonosai vesznek majd részt a sorsolásban. Figyelem! Egy személy csak egy fotóval pályázhat.

A 9. könyvelhagyó hétvége támogatói: Alexandra Kiadó és KönyváruházakOrosháza-Gyopárosfürdő

Facebook-event

Hogyan veszíts el egy könyvet egy pillanat alatt?

 1. Keress a polcodon egy olyan könyvet, amit szívesen ajánlanál másoknak, de mégsem törik össze a szíved, ha elhagyod.
 2. Regisztráld a könyved a http://veszitsel.konyvtar.hu/ weboldalon, és ragaszd bele az így kapott elveszítési nyilatkozatot a könyv egyedi azonosítójával.
 3. Veszítsd el a könyved! A parkban egy padon, vagy kedvenc kocsmád pultján, vagy a suliban egy ablakpárkányon. Vagy bárhol, ahol sok ember megfordul.
 4. Ennyi. Ha szerencséd van, a könyvet olyasvalaki fogja megtalálni, aki nem csak, hogy elolvassa az elveszítési nyilatkozatot, de a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon jelzi is a megtalálást. Erről te e-mailt is fogsz kapni.
 5. A megtaláló később ugyancsak elveszítheti a könyvet, amit valaki más megtalálhat, és azt jelezheti is a neten.
 6. És így tovább, és így tovább.

konyvelhagyo_2017

A szervezésbe bekapcsolódó könyvtárak:

 • BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék könyvtára, Budapest
 • BME OMIKK, Budapest
 • Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, Gárdony
 • Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
 • József Attila Megyei és Városi Könyvtár, Tatabánya
 • Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza
 • Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, Tata
 • Németh László Városi Könyvtár, Hódmezővásárhely
 • ÓMI Városi Könyvtár, Ózd
 • Pákolitz István Városi Könyvtár, Paks
 • Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény
 • Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola könyvtára, Székesfehérvár
 • Tisztelt Szervezők!

  Örvendetes, hogy a játék már ennyi időt megélt, és ilyen sikeres – jómagam is több, mint 30 könyvet hagytam már el. Viszont felemelem szavam a főtámogató ellen. Pont az Alexandra támogatja a játékot, amely a könyvek és a szerzők legnagyobb ellensége a ki nem fizetett jogdíjakkal, a kiadók kijátszásával? Nagyon sajnálom, hogy csak ezt a láncot tudták megszerezni szponzornak, nagyon rossz szájízt ad az egész nemes kezdeményezésnek.

  Üdvözlettel:

  Pavlov

  • Kedves Pavlov,

   köszönjük az észrevételét. Az Alexandra Kiadó a kezdetek óta támogatja a kezdeményezésünket, amiért mindig is hálásak voltunk. Természetesen a kiadó helyzetével kapcsolatos sajtóhírek hozzánk is eljutottak, ugyanakkor csak ezekre alapozva – véleményem szerint – részünkről lett volna méltánytalan az együttműködés megszakítása. A szervezést már januárban megkezdtük, akkor kerestük meg a kiadót, ahonnan a következő könyveket kaptuk meg felajánlásként:
   – Wm. Paul Young: Éva
   – Joyce Maynard: Függőség
   – Az év természetfotói – Magyarország 2016.
   – Filep Kata: Nagy csokoládé könyv
   – Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód – Feltárul a legendás Zsolnay-család titka…
   – Kónya Imre: … és az ünnep mindig elmarad? – Történetek a rendszerváltástól napjainkig

   Mindegyik kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

   Véleményét tiszteletben tartva, köszönettel,

   Buzai Csaba
   szervező

 • Milyen fura az élet néha…Évekell ezelőtt hallottam a BookCrossung-ról a TV-ben és már akkor beleszerettem az ötletbe….aztán eltelt jó pár év azóta és pár napja szándékosan elhagytam egy nagyon drága magazint a vonaton, hogy más is elolvashassa……és azóta azon töröm a fejem, hogy vmi ilyesmit kellene itthon is elindítani mint ez a kezdeményezés…
  és mit ad ég??!! pont ma(!) fellépek a netre, hogy utána nézzek, megcsinálta-e már vki ithhon és ezekben a pillanatokban zajlik a nagy könyvelhagyó hétvége :D
  Hát, mi ez, ha nem egy égi jel??! :)))
  Be is nevezek gyorsan a játékba

 • Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.