2019-től: ingyen könyvtár mindenkinek!

Orosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete mai ülésén elfogadta a könyvtárunk 2019. január 1-jétől hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatát. Oké, a hír önmagában még nem túl izgalmas, nem is szoktuk az ilyesmit élőben tudósítani, azonban ha megnézzük, mi is volt az egyik legfontosabb oka annak, hogy frissíteni kellett az SZMSZ-t, máris más a helyzet. Ez bizony szenzációs hír. 2019-től ugyanis

megszűnik a beiratkozási díj

a könyvtárunkban! Kell-e egy ilyen döntést indokolni? Ha azt a tényt vesszük alapul, hogy a könyvtár mindenkié, akkor aligha. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy az országban – hasonló nagyságú, vagy ennél nagyobb könyvtárak esetében – vélhetően a Justh Zsigmond Városi Könyvtár lesz az első könyvtár, ahol nem kell beiratkozási díjat fizetni, akkor mégis (bár ez nem verseny, de azért fontos, hogy senkitől nem szeretnénk semmilyen dicsőséget elorozni, szóval ha van már ingyenes városi/megyei könyvtár máshol is, szóljatok, és frissítjük a bejegyzést). *

Szóval az indokok. Először is, az ingyenes beiratkozás teljessé teszi a Küldetésnyilatkozatunkban már két éve megfogalmazott gondolatot, miszerint Megkülönböztetés nélkül, mindenki számára lehetővé tesszük az általunk gyűjtött, megőrzött, feldolgozott és szolgáltatott dokumentumokhoz és az információhoz való szabad hozzáférést. Biztosítjuk az esélyegyenlőséget a társadalomból bármilyen okból kiszoruló, hátrányos helyzetű emberek számára.” Bár a beiratkozási díjunk eddig sem volt eget verően magas (felnőtteknek 1200 Ft/év, diákoknak, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek 600 Ft/év), mégis sokakat visszatartott a könyvtárhasználattól. Másfelől a könyvtár használatáért egyébként is mindenki fizet az adóján keresztül. És ha mindez nem lenne elég, 2019-ben lesz 70 éves a könyvtár, ezt felfoghatjuk úgy is, mint a fenntartó ajándékát a szülinapra.

S ha már fenntartó. Az orosházi képviselő-testület egységesen állt be a javaslat mögé, őszintén, hálásan köszönjük ezt minden testületi tagnak! Külön köszönet Fejes Róbertné és Bojtor István alpolgármestereknek, és persze leginkább Dávid Zoltán polgármester úrnak, akivel többször is találkoztunk mind a könyvtárban, mind a hivatalban, és addig beszélgettünk a könyvtár helyzetéről, jelenéről, jövőjéről amíg ki nem kristályosodott a mindenkinek jó megoldás: a beiratkozási díj eltörlése.

És hogy most mi várható? Hogy a nehezével kezdjük, várhatóan kevesebb lesz a bevételünk. Ugyanakkor joggal bízhatunk abban, hogy az ingyenes tagsággal emelkedik a könyvtárhasználók száma, így nő a számítógép-használatból, irodai szolgáltatásokból, könyvtárközi kölcsönzésből származó bevétel is, ezzel együtt a megvásárolt dokumentumokat többen fogják használni, többen fogják kölcsönözni, azaz jobban megtérül minden dokumentumvásárlásra kifizetett forint. És ez csak az anyagi része, ennél is fontosabb, hogy miként hat a társadalomra, ha több a könyvtárhasználó, azaz többen olvasnak, művelődnek, kapnak segítséget az internet használattól kezdve a pontos információk megszerzéséig, élnek valódi közösségi életet, és a többi, és a többi. Szerintünk pozitívan. Büszkén mondhatjuk: jelentős számú, folyamatosan bővülő gyűjteményünk, számos hasznos szolgáltatásunk, sok kisebb-nagyobb foglalkozásunk, rendezvényünk van. Örülünk, hogy ezeket most szélesebb körben is megismertethetjük, a könyvtárat eddig nem használókkal is.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

* Frissítés: Battonyán és Balatonfüreden is ingyenes a könyvtár!

december 20, 2018

 • A hír Karácsonyi ajándéknak is nagyon jó,pláne azoknak akiknek gondot okozhatott a többi kiadásai mellett a tagsági díj.
  Bölcs döntés volt az önkormányzatrészéről,mert az Orosházi Könyvtár a kölcsönzés mellett a hasznos programjaival is sokat tesz
  a városunk ismeretterjesztésért.
  Kellemes Karácsonyt és eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánok a könyvtár vezetőinek és minden dolgozójának.
  Üdv.: GY D J

 • Klassz hír! Remélme lesznek követők, aztán törvényileg is alap lesz. Mennyi zsetontól estek el így?

 • Kedves Orosházi Könyvtárosok!

  Könyvtárunkban, Lipták Gábor Városi Könyvtár (Balatonfüred) már régóta ingyenes volt a könyv- és folyóiratkölcsönzés. 2019-től a CD-, DVD-, és a hangoskönyv kölcsönzése is ingyenes!

 • Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük