Az új dolgokról, amik néha csak annak látszanak

„A világ: örvénylő mozgás, változás. Szembefeszülő erők szüntelen játéka. … semmi sem tér vissza ugyanoda, ahol előzőleg már volt.” – írta Müller Péter. Csak úgy eszembe jutott, hogy az erők játéka energiát gerjeszt, abból születik az új.

És most, ha a könyvtárra gondolok, az új nem is annyira új, legfeljebb a formája. Azaz a tájékoztatás online új ruhája. A régit sem kell eldobni, tehát felesleges azon vitázni, feladata-e a könyvtárnak az online információszolgáltatás. Nem, nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy ha a net előtt ül valaki, úgyis megtalálja amit keres és miért kell ehhez könyvtáros. Tapasztalatom, hogy jönnek olvasók, akik így kezdik: már kerestem a neten, de sehol sem találtam … és mi megtaláljuk neki. Vagy például a szakdolgozat írónak szüksége van nyomtatott dokumentumból információra: bejelentkezik, kér, a könyvtáros pedig küldi neki adott esetben csatolt fájlban az infót. Vagy pusztán egy-egy témában ötletet szeretne, más megközelítést, van-e tippje ehhez a könyvtárosnak .. szóval úgy gondolom, mindaz, ami megtörténik nap mint nap az IRL tájékoztatásban, megtörténhet IRC tájékoztatásban is.

A statisztikáról: ma már mindent mérni és dokumentálni kell, ezt is lehet. Mi úgy csináljuk, hogy egy mappában mentjük el a beérkező kéréseket-válaszokat.

Ja, igen: kell hogy legyen erre könyvtáros kapacitás:), nem indok az, hogy túl vagyunk terhelve (bár tény, teszem rögtön hozzá). Viszont elég érdekes és izgalmas ahhoz, hogy kedvünk legyen kipróbálni. Mindenesetre én kíváncsi vagyok:)

december 12, 2006

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük