JÁTÉK! Bridge ajánlja: Leány gyöngy fülbevalóval

Bridge_leanyBridge

(http://bridgeolvas.freeblog.hu/) ajánlja:

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

– Milyen színűek azok a felhők?

– Milyenek? Hát fehérek, uram.

– Csakugyan?

Szerinted milyen színűek a felhők? Bevallom, én nagyon sokáig meg voltam győződve arról, hogy fehérek – egészen addig, amíg nem olvastam Tracy Chevalier szépséges regényét Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című képéről. Aztán összetalálkoztam ezzel a könyvvel, ami teljesen magába szippantott és azóta nem győzöm a felhőket bámulni. Kiderült, hogy egyáltalán nem fehérek.

Azt is bevallom, hogy a regény előtt magáról Vermeerről sem tudtam sokat, azonban Chevalier arról is meggyőzött, milyen fantasztikus festő is volt a németalföldi mester, és mennyire különlegesen látta a világot. A Leány gyöngy fülbevalóval nem életrajzi regény: Tracy Chevalier azt csinálja benne, amihez a legjobban ért – azaz történetet sző egy műalkotás köré. Elképzeli, ki lehet a portrén szereplő titokzatos lány, és mi indíthatta Vermeert a kép megfestésére. A regénnyel bepillanthatunk a 17. századi mester életébe – ahogy azt az írónő elképzeli – és a kis szolgálólány, Griet, történeteiből megtudhatjuk, hogyan is látta a mester a világot – mindezt pedig gyönyörűen megvilágítva és finom színekkel megfestve, Vermeer stílusában.

Engem teljesen magával ragadott a történet, többször is olvastam már az első találkozásunk óta, és időnként „csak úgy” előveszem, és elmerülök a kedvenc részeimben.

– Nos, milyen színűnek látja most a felhőket?

– Egy kis kék is van bennük – mondtam, miután néhány pillanatig nézegettem őket. – És sárga is. Sőt, még zöld is! – Olyan izgatott lettem attól, hogy majdnem eltaláltam! Egész életemben néztem a felhőket, de úgy éreztem, hogy csak ebben a pillanatban láttam meg őket.

Ha meg szeretnéd nyerni a könyv első elveszítésének lehetőségét, válaszolj az alábbi kérdésre. A határidő a mai naptól számított egy hét, a válaszokat a konyvtar@justhvk.hu címre küldhetitek. A 2010. március 25-én éjfélig beérkező helyes válaszadók egyikének rövidesen postázzuk a fenti könyvet, melyet a Könyvellátó.hu ajánlott fel elvesztésre! Kérésünk: ha elolvastad, veszítsd el te is, a könyvről alkotott véleményedet pedig oszd meg velünk a könyv adatlapján. Érdemes lesz pályázni, hiszen az utolsó ajánló után az összes helyes választ beküldők között kisorsolunk majd egy közel 30.000 forint értékű, művészeti albumokat tartalmazó könyvcsomagot is, melyet a Gondolat Kiadó ajánlott fel.

Bridge kérdése: Melyik az, a mai Hollandia területén fekvő város, ahol a történet játszódik és amelynek látképét Vermeer is megfestette?

(Részletesebb bejegyzés a bloggerek akciójáról itt: http://blog.justhvk.hu/?p=2668)

Veszíts el egy könyvet!

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük