HP, az Ereklye

harry_potter_7_borito.jpgBefejeződött (?) hát a Harry Potter. Az utolsó kötet mindenben megfelelt az egyébként igen magas kívánalmaknak. Lehetett szomorkodni, lehetett kacagni, voltak nagyon izgalmas pillanatok bőséggel, néha picit érzelgősebbek, de ami a legfontosabb: a végére minden szál a helyére került. Varázslatos, ahogyan a hét könyv eggyé vált, és ahogy a történet, a szereplők, a hangulat, egyszóval minden részről részre fokozatosan megváltozott. Gyerekkönyvből szép lassan korhatáros regénnyé vált. És egyre jobb lett.

Ezzel kapcsolatos az új szavazásunk is. Az előző, ETO-s szavazás negatív csúcsa után – 9 szavazó… – ezúttal könnyebb fajsúlyú kérdés következik: Melyik Harry Potter volt a kedvenced? Bár én azt vallom, hogy a hét rész tulajdonképpen egy könyv, most mégis döntést várok.

Egyébként tőlem hiába várod, én a világért sem árulnám el, hogyan fejeződött be a sztori, mert tudom, hogy sokan talán még az első részt sem olvasták el. Márpedig érdemes, ahhoz meg pláne érdemes, hogy aztán a hetedik kötet minden oldalát élvezni lehessen. Sose késő elkezdeni, bár szerintem érdemes megelőzni a filmet. Azt ugyanis – az eddig már megfilmesített részek alapján legalábbis ez a határozott véleményem – nagyon elszúrták.

A könyv bezzeg. Nagyszerű. Klafa. Príma. Persze, hogy milyen értéket képvisel valójában a Harry Potter sorozat a világirodalomban, nem én, de még csak nem is mi fogjuk megmondani. Nagyon foglalkoztat a kérdés, hogy mi lesz, ha lecseng ez az őrület. Kiadják az utolsó HP-tesztkönyvet, eladják az utolsó HP-kulcstartót, Daniel Radcliffe nyugdíjba megy, és már a díszkiadás-sorozat is elkelt az utolsó szálig. Mi lesz azután? 10-15 év múlva.

Szerintem az lesz majd Harry Potter igazi megmérettetése. És meggyőződésem, hogy akkor is nyerni fog. És akkor azok is belátják, akik folyton berzenkednek: Rowling maradandót alkotott, és a világ sem dőlt össze.

március 11, 2008

  • Nálam a HP kötetek a legfelső polcomon vannak, ahol azokat a könyveket tartom, amit soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem adnék kölcsön :-)

  • Bitang jól mutat a hét kötet egymás mellett, az biztos. Egyébként meg küldd a könyvtárba a kuncsorgókat. ;)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük