Az elvi lehetőségek játékszabályai


A 3K 2006/07-es számában vitázó felek egyetértenek abban, hogy az információbrókernek lehet helye a magyar köz- és szakkönyvtárakon belül.


Mikulás Gábor jól ismeri a hazai közkönyvtárak helyzetét, a fenntartók jelenlegi hozzáállását a könyvtárak költségvetéséhez. M. G. felvetése
(ami valóság): a fenntartó x százalékkal csökkenti a bérjellegű költségvetését az intézménynek. Nem akar elbocsátani és kevesebbet fizetni sem. És adott a munkabér kitermelésének elvi lehetősége (ami követelmény(?!) például térítéses információszolgáltatás által.


Horváth Sándor Domonkos szerint a kérdés államháztartási kötnyezetben nem értelmezhető, mert: például a fenntartói támogatás 90%, a saját bevétel 10%. Ha megnövekszik a saját bevétel, a fenntartó várható lépése az lesz, hogy csökkenti a támogatást a 100%-on belül és 80% lesz a fenntartói támogatás és a saját bevétel 20%. A játéknak ezek a főbb szabályai. Ezek a mechanizmusok ellene mondanak a piacosításnak.


Örülök, mert a hazai szakemberek teljesen tisztában vannak az országos viszonyokkal. Tovább is van, mondom majd még …


De már itt megállok. Saját bevétel növelése. Rendben, egyet értek a lehetőségével. Csakhogy ennek feltételei vannak, ugyebár. Közhely, de ha nem fektetünk be időt, energiát és pénzt egy bármilyen profitszerző tevékenységbe, igen kicsi az esélye, hogy nyereséges legyen. Tudok erre egy szólást, hogy miből nem lehet várat építeni (a magyar szólások, közmondások nagyon kifejezőek ám).


Idő: egyre kevesebb, a megsokasodott feladatok miatt (ld még létszámleépítés).


Energia: ldmf., de oké, ezek könyvtárosfüggő emberi tényezők, ezek megoldhatóak.


Pénz: ez már nem könyvtárosfüggő, hanem büdzséfüggő. S miután a három alapfeltételből kettőt már az egyén hozzáadott, talán (de inkább holtbiztos) nem várható el a képzés költéségnek és a technikai eszközöknek a finanszírozása is a könyvtárostól.


Mert a könyvtáron belül jól működő, térítéses információszolgáltatás – ami valóban megnövelné a könyvtár saját bevételét -, a semmiből nem terem. (a meleg vizet sem én találtam fel amúgy:-)


A könyvtáros meg azt gondolja (énkönyvtáros), hogy megfelelő képesítés és a munkához elengedhetetlenül szükséges technikai feltételek nélkül nem vág bele ilyenbe. Mert ugye a szólásmondás …

szeptember 8, 2006

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük