1984 – a nagy havazás

Az utóbbi napokban nagyon sokan idézték fel 1984-et (nem, nem az orwellit…), hiszen igazán nagy havazás akkor volt utoljára. Az OrosCafé ötlete nyomán a múlt héten összegyűjtöttünk néhány cikket az akkor megjelenő Békés Megyei Népújságokból, s ha már úgyis javában zajlik a múltidézés a blogunkon, hát arra gondoltunk, itt is közzé tesszük az akkori beszámolókat.

A február 11-i Népújság címlapon részletezte az éppen ma 28 éve kezdődő eseményeket. Igaz, csak fél oldalban, de ez érthető: a szerkesztőknek gondoskodniuk kellett az éppen akkor elhunyt Jurij Andropov SZKP főtitkár méltó búcsúztatásáról is.

Kattints a képre!

Február 12-én még nem kaptak jobb híreket az olvasók, már akihez egyáltalán eljuthatott a friss újság. Mint a cikkből kiderül: már nem is a hóesés, hanem a szél jelentette a legnagyobb kihívást. Még ma sem hangzik túl jól a mondat: „A lakosság kenyér- és húsellátása akadozik…”

Kattints a képre!

Kattints a képre!

Február 14-én 1984-ben még szó sem volt semmiféle Valentin-napról, de összebújni azért volt ok: nevezetesen a hideg. A hókotrók hiába dolgoztak, „a tél újraépítette a torlaszokat”. De legalább mindenkihez eljutott a kenyér és a tej. „Ebben jelentős érdemei vannak a néphadsereg katonáinak is, akik lánctalpasokkal, helikopterekkel közelítették meg az elzárt területeket”.

Kattints a képre!

Kattints a képre!

Február 15-én végre „Jelentős javulás az utakon” címmel jelent meg riport a Népújságban. Az főbb utakon megindult a személygépkocsi-forgalom, ugyanakkor „az alsóbbrendű utak általában csak tehergépjárművekkel járhatók”.

Kattints a képre!

Február 16-án a Magyar Néphadsereg katonáinak munkájáról közölt központi cikket a Népújság. „(…) több mint félezer katona – köztük az erre az alkalomra behívott csaknem száz tartalékos -, s mintegy 200 nagy teljesítményű munkagép és harci jármű segítette a váratlan akadályok leküzdését”.

Kattints a képre!

Február 17-én végre nem a címlapon volt a hóhelyzet, ami már önmagában is sokat elárul, pláne, ha elolvassuk a cikk címét: „Minden községet kiszabadítottak már a hó fogságából”. Persze az enyhülés még odébb volt, az említett írásban is megjegyezték: „(…) akik személygépkocsival kívánnak a megye déli része felé indulni, utazás előtt feltétlenül érdeklődjenek az útviszonyokról”

Kattints a képre!

február 10, 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük