Bloggertalálkozó, 2007.

Miközben továbbra is arra bíztatnék mindenkit, hogy találjon, vagy veszítsen el, vagy éppen nyerjen egy könyvet ezen a szép könyvelhagyó hétvégén, tartozom a blogunknak egy meglehetősen orosházi, és erősen nosztalgikus hangulatú bejegyzéssel. Ma van ugyanis éppen öt éve, hogy a könyvtárban – még a Dózsa György utcai épületben – bloggertalálkozót rendeztünk. Majdnem azt írtam, hogy “megrendeztük az első orosházi bloggertalálkozót” – ami egyébként tény, tehát igaz, – de ez azt feltételezné, hogy volt folytatás. Azonban az igazság az, hogy nem volt, és nagy kockázatot nem vállalok, ha azt mondom, már nem is lesz. S hogy miért nem?

Akik ott voltak, talán emlékeznek még:az alapkoncepció az volt, hogy lesz három fővendég, akiket kiültetünk egy jót vitatkozni, de lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a beszélgetésbe bárki (azaz bármelyik blogger) bármikor bekapcsolódhasson. Aztán az utolsó pillanatban az egyik kiemelt vendégünk (éppen az, aki a blogok ellen érvelt volna) lemondta a meghívást, és egy levelet küldött maga helyett… Bizony, levelet. A nem túl bátor cselekedetével persze egyrészt jól keresztbe tett a szervezőknek, másrészt sikerült önmagát nevetség tárgyává tenni, de ez most már legyen az ő baja. Nézzük inkább azokat, akik eljöttek.

Az egyik fővendég Korbely Gyuri volt. Jellemző, hogy már akkor, 2007-ben is öreg bloggernek tartotta mindenki, amivel nem az ő korára utaltunk, hanem a blogjáéra. Sajnos nem vagyok nagyon otthon Gyuri életrajzában, de talán akkor már a BEOL csapatát erősítette, mindenesetre a legismertebb, és talán legkedveltebb orosházi újságíró volt akkoriban. Blogja népszerűségében nagy szerepet játszott vitathatatlan újságírói kvalitásai mellett a hozzá tartozó fórum is, mely akkoriban gyakorlatilag az egyetlen orosházi fórum volt. Gyuri blogja átesett ugyan egy költözésen, és a bejegyzések gyakorisága sem a régi időket idézi, de ami a lényeg: még működik. Viszont nem csak a blog, Gyuri is költözött, így ma már nem igazán lehetne őt orosházi bloggernek nevezni.

A másik fővendég igazi nagy hal volt, az akkori polgármester, Németh Béla, aki valószínűleg úgy vállalta el a felkérést, hogy pontosan nem is tudta, kik közé érkezik. Nem akarta előre tudni a kérdéseket sem, nem kérte, hogy X-et és Y-t ne hívjuk meg, és még csak nem is íratott meg egy beszédet magának. Szóval abszolút nem úgy viselkedett, mint egy politikus. Németh Bélát egyébként nem csak úgy, minden ok nélkül hívtuk meg, hanem mert erősen érintett volt a témában. Blogger volt ő is (bár voltak arról mendemondák, hogy a bejegyzéseket nem is ő írja, a találkozón ő maga azt mondta, csupán a gyerekei segítenek neki néha). Érdekes egybeesés egyébként, hogy a polgármester blogjának éppen a BEOL adta a technikai hátterét (amiből arra következtetek, hogy Gyuri akkor már biztosan a BEOL-nál melózott…). De blogjára hiába is próbálnátok most rákeresni, már rég nincs meg. Ami a választási kampányban még nagy szolgálatot tett, a dolgos hétköznapokon csak felesleges tehernek bizonyult.

És akkor szemezgessünk, kik is jöttek még el a találkozóra.

Kezdjük a legkisebbel: Hédi Alizt öt éve az anyukája képviselte, aki már akkor jelezte, csak addig folytatja a babanapló írását, amíg az a kicsinek nem lesz ciki (nem esküszöm meg rá, hogy ilyen szavakkal, de a mondanivaló mintha ez lett volna). Nos, a blog még egy évig bírta, 2008 májusában íródott meg a valószínűleg legutolsó bejegyzés.

A könyvtárosokat a hivatalos blogon túl képviselő Marcsi blogja elvileg nem szűnt meg, de az utolsó bejegyzés 2011. májusában született meg. Kár, pedig amit ő írt – könyvtáros énblog – az országban sem nagyon ír senki.

Öt éve velünk volt Bej Kutyej is, aki sajnos már szintén nem ír rendszeresen a blogjára: 4 bejegyzés született tőle az elmúlt egy évben, viszont őt a Facebookon túl – ami persze alap – a Molyon is megtalálhatjátok.

Kultikus blog volt a meglehetősen abszurd Liget utca blogol is, sajnos erről a blogról is már csak múlt időben beszélhetünk. Na jó, a szerzőknek elég jó indokuk volt a szünetre: elköltöztek a Liget utcáról. Nincsenek pontos információim, hogy vajon milyen blogot írnak a lányok (Katának van egy grafikus blogja, de ott meglehetősen kevés a szöveg).

Az elmúlt öt év sajnos arra is bőven elegendőnek bizonyult, hogy megszűnjön a legmenőbb orosházi blog, a Földiek is. A blog bejegyzései közül jónéhány felkerült az Indexre, így pl. a Veszíts el egy könyvet! indulásakor a felhívás is, amiért nem lehetünk elég hálásak a szerzőknek. Sajátos kritikával kommentálták az orosházi történéseket, ezt a hangot azóta sem pótolta egy helyi weboldal sem. Aztán NZoli áttelepült a ködös Albionba, ahonnan maximum Facebookon oszt meg érdekességeket, Imi pedig 140 karakterre korlátozta mondanivalóját, és ezzel szert tett több, mint félezer követőre a Twitteren.

Érdekes, de a bloggertalálkozó után volt még egy rövid felfutása az orosházi blogoknak. Bronstein elvtárs cinikus írásai sokak szájára fagyasztottak mosolyt a helyi közéletben, Era pedig ugyancsak a helyi hatalmasságokról írt, többnyire hasonló véleményt osztva, persze egészen más stílusban. A blogok azonban mára megszűntek (vagyis hivatalosan szünetet tartanak), Bronstein, mint Bronstein teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, Era pedig, úgy tűnik, ugyancsak a Twitteren teljesedett ki.

Talán akkor még nem volt, ma már nincs Katanapló, és Jani sem erőlteti már a hosszabb bejegyzéseket. Akkor még ugyancsak nem írt, ma viszont már szinte a legtermékenyebb blogger Fülöp Béla bácsi, aki több blogot is vezet (itt megtalálhatjátok, melyeket: http://oroshaza.lap.hu/blogok/11255188).

A többi orosházi blogról fél mondatban lehetne beszélni, de egy-két bejegyzéses kezdeményezésekről még az is sok lenne. Kivétel ez alól még Ádám blogja, de bevallom, nem tudom, ez létezett-e már a bloggertalálkozó pillanatában. Ádám is rendesen osztotta a helyi vezetést, kellemes konfliktusokba keveredett alpolgármesterekkel, szóval kár érte, bár ő legalább egy miniblogot bevállalt.

Az üde színfoltot Orosházán most Csend zenésze és a Zöld Pont képviseli. Előbbi talán az egyetlen klasszikus értelembe vett énblog (ráadásul egy nagyon jó stílusban író, a könyvek terén nagyon jó ízléssel bíró könyves blogger is ő egy személyben), utóbbi pedig hasznos infókkal látja el a dohányzásról leszokni igyekvő orosháziakat.

Végül még egy linkkel emlékezzünk meg arról az illetőről is, aki utólagos kommentjeivel gondoskodott könyvtárunk blogjának akkoriban páratlanul magas látogatottságáról: http://szultan.freeblog.hu/

Puff, a végére gyakorlatilag egy leltár lett a posztból, pedig nem annak szántam. De a bejegyzésből talán így is kiderül, miért nem tartok valószínűnek egy újabb bloggertalálkozót. Azért, mert alig van orosházi blogger. A felsorolás elkészítéséhez igénybe vettem egy-két linklistát, de nyilvánvalóan mindez nem teljes. Ha tudjátok, írjátok meg kommentbe, kiket hagytam ki, és azt is, ti mindezt hogyan látjátok? Én a magam részéről sajnálom a műfaj agóniáját.

Update: Tavaly jelölt volt a Goldenblog versenyében a Nem csak krumpli, de ha nem így lenne, akkor is helye lenne a bejegyzésben.

március 24, 2012

  • Jól van, én sem fb-on szólok hozzád. Azt hittem, kerülöd a hazabeszélést :o) A fogmosás közbeni ihlet még mindig jobb, mint egy ajtóval túl azon…

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük