Petíció a kiadókhoz

Miért nem kaphatják meg a könyvtárak – és ezzel együtt a könyvtárak olvasói – a választott könyveket e-könyv formában is a kiadóktól? Ezt a teljesen logikus kérdést tette fel néhány amerikai könyvtár az elmúlt hetekben a kiadóknak, igaz, elég szokatlan formában. Egy petíciót fogalmaztak meg ugyanis a szervezők egy külön honlapon, melyet bárki aláírhatott, aki egyetértett az abban leírtakkal. A petíció abban a tekintetben már elérte célját, hogy a várt 10000 aláírás összegyűlt, ám az igazi kérdés az, hogyan reagálnak majd a kiadók a kérésre.

A szöveget (szabad fordításban) most magyarul is közöljük, mert igen érdekes gondolatokat vet fel.

Minden könyvkiadó részére!

Mi az önök vásárlói vagyunk. Megvesszük az önök nyomtatott, hangos- illetve e-könyveiket. Ugyanakkor használjuk a könyvtárakat is. Szeretjük a könyvtárakat, és bízunk a könyvtárosainkban, hogy remek könyveket ajánlanak számunkra. A könyvtárak egyedülálló helyek, ahol új szerzőket és új műfajokat fedezhetünk fel, és a könyvek által kapcsolatba kerülhetünk szomszédainkkal is. Gyakran használjuk arra a könyvtárakat, hogy olyan könyveket találjunk, amiket később megvásárolunk önöktől.

Ám, ellentétben a nyomtatott könyvekkel, önök korlátozzák az e-könyvek elérhetőségét a könyvtárakban. Úgy gondoljuk, ez nem korrekt, sem velünk, sem a könyvtárakkal szemben. Azt akarjuk, hogy legyen meg a választás lehetősége számunkra, hogy a könyvtárakban is olvashassuk az önök könyveit minden formátumban. Azt akarjuk, hogy ugyanúgy hozzáférhessünk a digitális tartalomhoz is a könyvtárakban, mint a nyomtatotthoz.

Mint a könyvek kölcsönzői, a könyvtárak közvetve és közvetlenül is arra ösztönöznek minket, hogy megvásároljuk az önök könyveit. Ettől még meg fogjuk venni az önök e-könyveit is, de szükségünk van a könyvtárakra, hogy felfedezhessük és megismerhessük a tartalmakat. Úgy gondoljuk, hogy a könyvtárak az önök partnerei, ezért tisztelettel kérjük önöket, hogy működjenek együtt velük.

Azért írjuk alá ezt a petíciót, hogy ösztönözzük a kiadókat a könyvtárakkal való együttműködésre a következő kérdésekben:

– lássák el digitális tartalommal is a könyvtárakat

– engedjék hozzájutni a könyvtárakat a könyvek minden formátumához

– dolgozzanak ki egy olyan üzleti modellt, mely lehetővé teszi a kiadók és szerzők érvényesülését, miközben a könyvtárak továbbra is kiszolgálhatják használóikat, és bővíthetik állományukat.

Ja, és mindehhez még egy videót is csatoltak:

július 12, 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük