Forró tea mellett a télről, a pusztáról – és szívet melengető jó hírekről

Negyedik összejövetelét tartotta nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasóköre

A január irodalmunk talán legvarázslatosabb hónapja. Gondoljuk csak végig: a mai napig is a legismertebb, legnépszerűbb költőnk, Petőfi Sándor január elsején, nemzeti drámairodalmunk – emberiségkölteményünk, Az ember tragédiája írója, Madách Imre pedig január 21-én született. És január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját – arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a nemzeti énekünkké vált Himnusz megírását.

Van tehát mit felidézni, miről megemlékezni! A nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasóköre januári összejövetelén Petőfi Sándort A puszta, télen című versét megbeszélve, meghallgatva idézte meg. Wass Albert születésének 105. évfordulójára emlékezve pedig az „ Üzenet haza” szívbemarkolóan szép írását Sinkovits Imre tolmácsolásában hallgatták meg a részt vevők.

A hírek rovatban remek dolgok hangzottak el! Grétsy László professzor úr Prima Primissima díja az oktatás és köznevelés kategóriában – ritka rangos elismerése a nyelvművelésnek, az anyanyelvápolásnak is. De örömhír az is, hogy Lőrincze-díjban részesült az anyanyelvápolás fáradhatatlan szervezője, Kerekes Barnabás, a Baár-Madas Református Gimnázium tanára.

Közelebbi tájékunkon maradva pedig arról értesülhettünk, hogy az orosházi fiatalok olvasóköre megalakult – ez úton is sikereket kívánunk nekik! Olvasókör szerveződött Tótkomlóson és Vésztőn is. Vajon az olvasókör, az önművelés újra divatba jön? Még a végén „trendik” leszünk!

Minden esetre a mostani összejövetel jó hangulatban és a jövőt tervezgetve ért véget – Antali Imre „újszerű” tolmácsolásában Petőfi Egy gondolat bánt

engemet c. versét néztük, hallgattuk meg – zseniális alkotót, zseniálisan tolmácsolva, és egy gondolatunk nekünk is támadt – jó összejönni, egy csésze forró tea mellett beszélgetni, közösségre találni. Talán ezt is jelenti az olvasókör. A következő, február 13-i találkozóra is minden érdeklődőt szívesen várnak a szervezők.

Képek a találkozóról (vagy kattints a képre):

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük