Aludni tilos!

Új szabályok bevezetésének hírével lepték meg olvasóikat a washingtoni könyvtárak az ünnepekre, melyeket a tervek szerint februárban már alkalmazni is fognak – írja a Washington Post. Persze nem akarok ezredszer is abba a hibába esni, hogy összehasonlítom egy magyar kisváros és egy amerikai nagyváros könyvtárát, és esetleg innen mondom meg, mi lenne ott a jó, de első olvasásra ledöbbentem az elképzeléseken.

Két újításról van szó.

1. A könyvtárakban ezentúl tilos lesz aludni.

2. Két csomagban maximálják a bevihető táskák számát.

Nyilván senkit sem lepek meg azzal, hogy elárulom: a korlátozó intézkedések a hajléktalanok kiszűrésére születtek meg. Ha hozzávesszük, hogy nyilvános könyvtárakról, azaz közkönyvtárakról, azaz public librarykről van szó, máris aggályos az egész, de mint már utaltam rá, ezt innen nehéz pontosan megítélni. Talán egy pesti könyvtáros is másképp látja a kérdést, mint én, nemhogy egy washingtoni. De attól még mondhatom, hogy ezt azért ne.

A gyakorlati megvalósítás különösképp nem érdekel: ott valószínűleg lesz biztonsági személyzet, aki majd intézkedik, ha kell, és nem a könyvtáros ébreszti fel a „renitens” olvasót. De arra azért kíváncsi vagyok, mennyire lesznek következetesek a megvalósításban. Mert egészen biztosan lesz olyan jól öltözött használó, aki három táskát is becipelhet majd a washingtoni könyvtárba, és lesz olyan köztiszteletben álló használó, akit kellemetlen testaszaga ellenére is kiszolgálnak, és aki mellett csendben elosonnak, ha elbóbiskol. Akkor viszont mire ez a színjáték? Tessék csak kiírni a könyvtár ajtajára, hogy hajléktalanoknak bejönni tilos.

Ja, és az időzítés is tökéletes volt: naná, hogy karácsonykor kell ezt bejelenteni. És persze akkor, amikor hetek óta rekordhideg van az Egyesült Államokban.

január 2, 2009

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük