Orosháza-Gyopárosfürdő

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Turizmus és vendéglátás / ☛ Orosháza-Gyopárosfürdő

Orosháza belvárosától három kilométerre, természetvédelmi területen, a Gyopárosi-tó partján fekszik Gyopárosfürdő, az „Alföld gyöngye”-ként ismert üdülőhely. A 20 hektáros parkerdővel körülölelt terület fürdőkultúrája több mint 100 éves múltra tekint vissza.

A helyi lakosok figyeltek fel a Gyopárosi-tó gyógyhatására, majd egy helyi orvos, dr. László Elek kezdeményezésére 1869-ben kezdték meg a fürdő építését. Folyamatosan elemezték, vizsgálták a tó vizét, amiről bebizonyosodott: számos problémára (pl. mozgásszervi, reumás betegségekre) gyógyírt jelent. 1999-ben a tó vizét gyógyvízzé nyilvánították.

2004 májusában megnyílt az élményfürdő, mely az önfeledt kikapcsolódás lehetőségét kínálja. Az üdülőterületet 2008 májusában 4 csillagos élményfürdővé nyilvánította a Magyar Fürdőszövetség. 2016 júliusa óta viseli a gyógyhely minősítést, 2018-ban az Év Feltörekvő Fürdője lett. A Békés Megyei Értéktár eleme.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Benkő Ferenc
Városüzemeltetési Zrt.

Felterjesztés dátuma: 2018. október

Elfogadás dátuma (határozat): 2018. október