Orosházi tányéros leves

MENÜ | Értéktár | Értéktár kategóriák | Dokumentumok | Kapcsolat |

Ön itt van: Értéktár kategóriák / Turizmus és vendéglátás / ☛ Orosházi tányéros leves

Zöldségágyon párolt marhahúskockák csontlével felengedve, fűszerekkel ízesítve, sűrítve és főtt tojással tálalva. Ez az étel kizárólag orosházi gyökerekre épül, kicsit újszerűsítve, de csakis helyi és hazai nagyon jó alapanyagokból (marhahús, zöldségek, tejföl, tojás).

Tercsi József Venesz-díjas mesterszakács 1980-ban érkezett Orosházára, az 1981 -ben nyíló Hotel Alföld konyhafőnökének kérték fel, majd arra, találjon ki egy olyan ételt, ami Orosháza régi ízeit némileg új köntösben varázsolja elénk. Ekkor marhahúst, zöldségeket, burgonyát, főtt tojást, tejfölt és tejszínt használt, így született meg az orosházi tányéros leves.

Először a szállodában volt elérhető, majd országszerte is ismert és kedvelt étel lett. Az egykori szálloda üzemeltetése alatt németek, olaszok, sőt még amerikaiak is kérték a receptjét.

Forrás: 
Orosháza értékei : hagyomány, egyediség, összetartozás. Az Orosházi Települési Értéktár bemutatása. – Orosháza : Orosháza Város Önkormányzata, 2019. – 42 p. 


Kapcsolattartó: Tercsi József

Felterjesztés dátuma: 2017. május 13.

Elfogadás dátuma (határozat): 2017. november 8. (15/2017)