Infrastrukturális fejlesztések a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban

2023 júniusában hivatalosan is befejeződött a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárának felújítása és fejlesztése, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forintos támogatásából valósult meg. Ma délelőtt egy sajtótájékoztató keretein belül mutattuk be az előzményeket és az eredményeket.

Az elmúlt években új küldetésnyilatkozatot és új jövőképet fogalmaztunk meg, új, hosszútávú Stratégiai terveket készítettünk, miközben 2018-tól – több eredményes pályázatnak köszönhetően – külsőleg is megújultunk: új jelmondatot választottunk, új logó és arculat került kialakításra, majd arculati elemekkel és könyvtárismertető, könyvtártörténeti kiadvánnyal ez a megújulási folyamat immár kézzelfoghatóvá is vált. A fejlesztéseket folytatni szerettük volna, hiszen volt hova tovább lépni. 2022 januárjában elkészítettük a könyvtár infrastrukturális fejlesztési koncepcióját, ami első körben a gyermekkönyvtár felújítását, újraértelmezését jelentette, de ezzel párhuzamosan néhány fejlesztés a felnőtt könyvtárban is szükségessé vált. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága 15 millió forint támogatást ítélt meg a fejlesztési célok megvalósítására. 

Az infrastrukturális fejlesztéseknek több, egymástól független oka is volt. Egyrészt a padló, a falak, a berendezés, a bútorzat jelentős része elhasználódott, elavulttá vált. Másrészt új fejlesztési irányt jelöltünk ki a gyermekkönyvtár számára, amelyhez egy helyi mesealakot választottunk kiindulópontnak. A város, illetve a gyopárosi tavak kialakulásáról több mesét is írt Károlyi Fülöp Béla, orosházi író, költő, melyek egyik központi alakja Gyopárka tündér volt. A szerző, aki magyartanár, iskolaigazgató is volt, 2006-ban szervezte meg az első Gyopárka tündér mesemondó versenyt, melyet utána minden évben megrendeztek, és mely versenynek 2013 óta a Justh Zsigmond Városi Könyvtár a házigazdája, főszervezője.

2022 őszén változtatnunk kellett az eredeti elképzeléseinken, az Egyesített Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat, valamint más városi egyesületek és civil szervezetek beköltözése miatt a gyermekkönyvtár az addigi olvasóterem helyiségébe költözött. A könyvtár teljes alapterülete 750 m2-ről 600 m2-re, azaz 20%-kal csökkent, így a költözést belső átalakítások, átszervezések előzték meg. A linóleum cserére szorult, és a falak festése is elengedhetetlen volt, ezek voltak az átköltözés és felújítás első lépései. Mivel az olvasóterem volt a könyvtár rendezvénytere is, a gyermekkönyvtár átalakításakor erre is figyelemmel kellett lennünk, hiszen itt rendezzük meg az író-olvasó találkozóktól és koncertektől kezdve az előadásokon át egészen a nagyobb klubfoglalkozásokig a könyvtár minden programját, az óvodai csoportoknak, iskolai osztályoknak szervezett rendszeres gyermekkönyvtári foglalkozásokról már nem is beszélve. Ezért kialakításra került egy állandó, lépcsős dobogó a gyermekkönyvtár hátsó részében, ahol rendezvény esetén a vendégek, előadók ülhetnek le, a hétköznapokon pedig a kisebb bútorokat, színes párnákat kihelyezve a gyermekek vehetik azt igénybe. A dobogó hullámos alakjával utal az eredeti tervre, Gyopárka tündér tavi világára. Gyopárka tündér alakja és világa megjelenik a falra felfestve és az oszlopokon is. A belső térben elhelyezett új polcok gurulós, úgynevezett úszópolcok, az asztalok, székek ugyancsak könnyen mozdíthatóak, hogy rendezvények esetén egyszerűen és gyorsan át lehessen rendezni a teret. A gyermekkönyvtárban a fali polcokat, valamint a könyvtárospultot is kicseréltük egy kisebbre, illetve új, ajánló polcokat is készíttettünk. A polcokra így összességében több könyv fér el, a kisebb könyvtárospultnak köszönhetően pedig nagyobb lett az olvasói tér. A meglévő műanyag felületű székeinket megtartottuk, de új ülőpárnákat varrattunk rájuk, ez különösen a hűvösebb időszakban jelent nagyobb kényelmet. Szintén a rendezvények miatt vált fontossá, hogy állandó jelleggel a rendelkezésünkre álljon egy beépített projektor mennyezeti konzollal, motoros vetítővászonnal, hangosítással. A támogatásnak köszönhetően egységesebbé vált a felnőtt könyvtár is, ahol a legrégebbi, még a múlt század közepéből itt maradt polcokat tudtuk most lecserélni. A tervek minél teljesebb megvalósítása, és a lecsökkent alapterület miatt lemondtunk az eredetileg tervezett belsőépítész munkájáról. Ugyanakkor – bár az eredeti tervekben erről még nem volt szó, de reagálva a körülöttünk zajló változásokra – a világítást illetően teljeskörű energetikai felújítást végeztünk el: ahol lehetett, a beépített armatúrákat a neon fénycsövekkel együtt LED-panelekre cseréltük, ahol pedig ez nem volt gazdaságosan megoldható, ott magukat a neoncsöveket cseréltük le LED-csövekre. Ezáltal – jelentősen erősebb fényt biztosítva – összességében mintegy 50%-kal csökkentettük éves áramfogyasztásunkat.

Fontos kiemelni, hogy a folyamatos munkálatok ellenére nem zártunk be, szolgáltatásaink, dokumentumaink elérhetőek voltak, mindössze kevesebb rendezvényt szerveztünk az utolsó hónapokban.

Hálásan köszönjük a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a megítélt támogatást, és a rugalmasságot a megvalósítását illetően. Köszönjük a polgármesteri hivatal munkatársainak a pályázat lebonyolítását, megvalósítását. És köszönjük a kivitelezők munkáját, büszkén mondhatjuk, hogy minden fejlesztést orosházi vállalkozók segítségével tudtunk megvalósítani.

  • A könyvtár belső falfelületének előkészítése és festése. Kivitelező: Oros-Készház Kft.
  • PVC padló burkolatának javítása. Kivitelező: Hati-Aladin Kft.
  • Ülőpárnák készítése. Kivitelező: Jámbor Rudolf ev.
  • Bútorok készítése, beszerelése. Kivitelező: Csapó Bútor Kft.
  • Világítás felújítás és projektor beszerzése, beüzemelése. Kivitelező: Helbert József Tibor ev.
  • Belső falfelületek festése, dekoráció (Gyopárka tündér története). Kivitelező: Mester Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük