Passzold vissza, Tesó!

Kedves Olvasó! A Föld napjához közeledve könyvtárunk is csatlakozott a „Passzold vissza, Tesó!” kampányhoz, melynek célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat, GPS-eket, táblagépeket újrafelhasználás céljából visszagyűjtsük.

Idézzünk most a kampány weboldaláról: „A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. Emellett a közép-afrikai humanitárius missziót is támogathatjuk aktív hozzáállásunkkal, mint telefont cserélők és mint cégek, intézmények.”

A mobilgyűjtő dobozt a már meglévő szelektív hulladékgyűjtők mellett helyeztük el. A visszagyűjtő dobozban kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefont, GPS-t, táblagépet lehet elhelyezni (a telefon tartalmának végleges eltávolításáról ezen a linken található segítség). Kérjük, ne dobjanak bele egyéb elektronikai berendezéseket!

Gyűjtőpontok térképe: http://www.janegoodall.hu/programjaink/passzold-vissza-teso-mobil-ujrahasznositas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük