Régiségeink

Amikor épp olyan van, a háttérben tovább folyik a raktári könyvek honosítása. Kissé lelassult a munka. Ennek részben oka, hogy január közepétől egy könyvtárossal kevesebben vagyunk, ugyanakkor van egy sokkal magasztosabb nehézség is, beszéljünk inkább erről: a régi könyveknél tartunk.

A szakirodalom régi könyveit besoroltuk a szakjukba annak idején, így azokat már fel is dolgoztuk a honosítás során, azonban a szépirodalmi régiségeink külön kerültek elhelyezésre. Na, odaértem.

Eddig 1879-es a legrégibb, van rengeteg évszám nélküli is, de a századforduló körüli évekből is sok-sok kötetre derült most fény, mármint hogy nekünk van ilyen. Köztük jó néhány elfeledett író is, akik – ha egyszer újra felfedezi őket a magyar irodalom – nagy értéket jelenthetnek még számunkra. Vagy olyan ritkaságok, mint például az ötkötetes Magyar anekdotakincs 1901-ből, Márai 1944-ben megjelent Bolhapiac című munkája, egy nagyon szép és nagyon illusztris Pázmány-összes évszám nélkül, 1903-as Hitel, világ, stádium, 1934-es Tamási Áron Ábel, vagy Németh László Medve-utcai polgárija 1943-ból. És mind telis-tele pecséttel a korábbi tulajdonosok által – polgári olvasókör, járási könyvtár, stb. Azért az nem baj, hogy mindjárt vége: a feldolgozás elég nagy összpontosítást igényel részemről, mert nem elég, hogy példát sem nagyon találok a könyvek jelentős részénél az adatbázisban, de ráadásul nem kevés belőlük többkötetes.

Mondanom sem kell, ezek a könyvek még mindig könyvek. Az igénytelen, vacak két-három éves köteteinket már rég leselejteztük, ezek meg egyben vannak, mint hajdanában. Pedig azt nem lehet mondani, hogy Krúdyt, Mikszáthot vagy épp Thomas Mannt nem olvasták volna.

február 9, 2007

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük