10 éves a LélekVitamin Klub

2024. február 21-én ünnepelte 10. születésnapját a LélekVitamin Klub. Az alábbiakban a klubvezető Líborné Putnoki Edit rövid visszaemlékezését olvashatják a csoport első tíz évéről.

Fotók a születésnapi találkozóról itt.

Minden hónap harmadik hét, harmadik napján, három órakor a könyvtárban! Ez a 3H, ha népmesei fordulattal élnénk. Ezzel a kis csapattal alkotunk közösséget immár tíz éve. 2014. február 28-án volt az első alkalom, hogy elindítottuk ezt a kezdeményezést az 55 felettieknek.

10 év alatt 85 alakalommal találkoztunk és 1 111 látogatást jelentett a könyvtár statisztikájában. Valójában a számok mögött egy lelkes és elkötelezett csapat van, akik hónapról-hónapra visszatérnek a könyvtárba. Számtalan témát és történetet ismertünk, és beszéltünk meg együtt, melyekre most szívesen emlékezünk vissza. Nagyon sikeres volt a családfakutatással foglalkozó projektünk, a sikeres nők, a híres magyar asszonyok, az öltözködés történetének gyöngyszemei és a fel sem sorolható rengeteg téma. A nagyszerű kirándulások a Vendéglátóipari Múzeumban, a nagyon emlékezetes Országos Széchényi Könyvtári látogatásunk és ezt a sort folytathatnánk még, nem is beszélve a helytörténethez kapcsolódó élményekről. Néha együtt szomorkodtunk és ugyancsak együtt nevettünk, ha a beszélgetések olyan fordulatot vettek. Sok-sok élmény és emlék, melyekkel értékesebbé váltak ezek a különleges szerda délutánok.

Az induláskor egyetlen célt fogalmaztunk meg, hogy az ötven felettieknek kínáljunk a könyvtárhoz kapcsolódó érdekesen, színesen, szokatlan módon és módszerekkel feldolgozott tartalmakat. Bíztunk abban, hogy lesz igény erre a formára, gondoltunk arra is, hogy tudunk majd közösséget építeni. Amit viszont még csak álmodni sem mertünk, hogy ennyi évet töltünk el együtt!

Sokan vannak, akik az első perctől tagjai a csapatnak. Sajnos olyanok is vannak néhányan, aki ma már nincsenek közöttünk. Sok mindent megéltünk együtt ezekben az években, akár csak a covidra gondolunk, amikor éppen a „korunk” miatt nem tudtunk találkozni hónapokig.

A tíz év összegzésében mindenképpen arról kell beszélnünk, hogy a siker titka a klubtagok nyitottsága, érdeklődése a közösséghez való tartozás élménye. Vannak már hagyományaink, közös élményeink, közös történetünk és reményeink szerint van közös jövőnk is!

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai számos képzésen vettek részt korábban, így ezt az ötletet is egy ilyen képzésnek köszönhetjük, ami idestova tizenegynéhány éve volt. Azt szokták mondani minden tudás annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle! A Lélek Vitamin Klub létezése igazolja azt, hogy az akkori feltevésünk és ötletünk életképes volt. Szakemberként ritkán adatik meg ilyenfajta visszaigazolás, így számunkra, mint könyvtárosoknak is sokat jelent ez az eredmény, melyet főként azoknak köszönhetünk, akik érdeklődők, majd elkötelezettek lettek az általunk kínált közösségi kulturális élményre.

Boldog születésnapot kívánunk a Lélek Vitamin Klub minden tagjának! Folytatjuk tovább, együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük