120 éves cikk Justh Zsigmondról

Ilyen még talán nem is volt blogunk történetében, de most ez is megtörténik: egy saját blogbejegyzésünket szeretnénk új bejegyzésben is ajánlani. A múltidézős sorozatunk – egyik – mai darabja ugyanis Justh Zsigmonddal, könyvtárunk névadójával foglalkozik.

1892-ben, éppen 120 évvel ezelőtt jelent meg az Orosházi Közlönyben az alábbi „tárcza”, melyben az újság beszámol arról, mit írt a párizsi Figaro Justh Zsigmondról, és frissen megjelent kötetéről, a Puszták könyvéről.

A teljes cikket persze nem másoljuk ide, de egy kis részt igen, hiszen egyéb érdekességeket is megtudhatunk Justh szentetornyai birtokáról:

„Tán nem lesz itt érdektelen az orosháziakra nézve sem, felemliteni azon külföldi és magyar művészeket s ismertebb embereket, kik az idén Justhék szent-tornyai birtokára elrándulnak. (…) julius elején Jászay Mari, ki Szent-Tornyán a szabad ég alatt a kert Haemisciclusában Elektrát akarja a szabad-szent-tornyai népnek eljátszani. (…) Szeptember folyamán pedig Czóbel Minka jö le, majd Munkácsy Mihályt várják Párisból, ki készülő nagy festményéhez (a honfoglaláshoz) tanulmányokat fog itt festeni.”

A teljes cikk tehát itt olvasható: http://blog.justhvk.hu/?p=5226

  • Visszajelzés: Justh Zsigmond otthona
  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük