1956 margójára – emlékezés és eredményhirdetés

A “Mai szabadságunk…” vers- és novellaíró pályázat eredményét az érdekeltek és az érdeklődők a magyar kultúra napjához kapcsolódó, 1956-os emlékévet lezáró, “1956 margójára” című rendezvényünkön ismerhették meg.

Könyvtárunk igazgatója Buzai Csaba köszöntötte a vendégeket, majd a zsűri elnöke Varga (Varsa) Zoltán költő, az orosházi könyvtár egykori igazgatója szólt biztatóan a pályázókhoz és röviden értékelte leadott munkáikat.

Az eredményeket Csányiné Kádár Tünde ismertette. A vers kategóriában II. lett Mocsári Erzsébet (Csorvás) „Az első sorban…” c. versével, III. Csillag Tamás (Békéscsaba) „Három vers” c. pályázata. Novella kategóriában egy díjat adott ki a zsűri, II. lett Huszár Endre (Békéscsaba) „A csabai néma tüntetés” c. visszaemlékezése. A zsűri minden pályázónak (Pásztor Martin Hazafik, Sírnak a hősök, Lantos László 1956) Emléklapot és különböző értékű könyvutalványt adott munkája elismeréseként.

A rendezvényen Tomanek Gábor színművész olvasott fel a helyezést elért pályamunkákból.

A rendezvény második részében Bónus Istvánra, a forradalom után Kistarcsára internált orosházi költőre, egykori könyvtáros kollégára, emlékeztünk születésének 90. évfordulója apropóján. Varga (Varsa) Zoltán és beszélgető társa Koszorús Oszkár – Orosháza Város Díszpolgára – helytörténész sok érdekes, hol vidám, hol szomorú történetet meséltek az emberről, a költőről, „a tanyák csalogányáról”, Bónus Istvánról. Az est folyamán néhány versét is meghallgathattuk Tomanek Gábor színművész kiváló előadásában.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Szervezők: Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Petőfi Művelődési Központ

A rendezvényen készült fotók a galériánkon keresztül érhetőek el.

 

február 1, 2017

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük