Baján jártunk

Korábban hagyomány volt nálunk, hogy egy-egy szakmai nap keretében minden évben meglátogattunk egy – távolról szimpatikusnak tűnő, de mégiscsak távoli – könyvtárat. Az utóbbi években elmaradtak ezek a programok, ám idén valami újjáéledt: tegnap Baján jártunk az Ady Endre Városi Könyvtárban.

A könyvtár 1985-ben költözött a helyi zsinagógába, s szemmel láthatóan mára teljesen belakták az impozáns épületet. A mennyezetig érő polcok látványa már önmagában is kellemes élmény, ám elég volt néhány pillantást vetni a sorokra, hogy megállapíthassuk, bőven találhatnak könyveket a legfrissebb újdonságokból is az érdeklődők. Mint Zalavári Lászlótól, a könyvtárat bemutató kollégánktól megtudtuk, a város fontosnak érzi a könyvtárat, hiszen a költségvetésből van lehetőség az állomány folyamatos frissítésére. A számítógépes asztalokat a könyvtár közepén találhattuk, melyek egyébként mobilak, így rendezvények esetén bármikor eltolhatók. Sétánk során a könyvtár valódi kincseit is megismerhettük, így például néhány eredeti tóra-tekercseket, valamint egy igazi orgonát is (lévén hogy nyitva tartási időben látogattuk meg a könyvtárat, utóbbit sajnos most nem hallottuk élőben).

Bár városi könyvtár mindkettő, a bajai könyvtár sokban különbözik az orosházitól. Mégis, reméljük, mindkettő ugyanúgy szerethető.

Köszönjük Zalavári László és a bajai kollégák vendégszeretetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük