Hőségriadó

Hőségriadó van. Persze meglepne, ha valaki ezt tőlünk tudná meg, nem is ezért írtuk, hanem hogy jelezzük: hozzánk is betérhettek, ha nagyon melegetek lenne. Légkondival és korsó sörrel  ugyan nem (még mindig nem) szolgálhatunk, de friss csapvízzel, poharakkal, és mosdóval, hideg vízzel igen.

Frissülj fel nálunk!

Tudnivalók a nagy meleg okozta hősokk elkerülésére:
– kánikulai napokon a különösen meleg, dél körüli, kora délutáni órákat töltsük hűvösben, besötétített szobában, irodában!
– Nagy melegben zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel akár többször is, irodaházban munkát végzők óránként vegyék igénybe a klimatizált helyiségeket pihenőidő tartására. Félóránként hideg folyóvízzel hűtsük az artériákat a csuklón, nyakon, arcunkat mossuk meg. Munkahelyünkre érdemes kéztörlő törölközőt hozni, amit nedvesen tartva az irodában is hűthetjük a felforrósodott testrészünket.
– Korlátozzuk a szabad levegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).
– A folyadék megfelelő pótlása mellett bőrünk védelmére is fokozottan kell figyelnünk, az UV-B sugárzás ugyanis az extrém fokozatot is elérheti, azaz akár 15 perc alatt is leéghetünk a napon.
– Irodánkat rendszeresen szellőztessük, az elhasznált meleg levegő ugyanis fáradékonyságot, teljesítménycsökkenést, súlyosabb esetben szédülést, ájulást okozhat.
– Helyszíni szemle során viseljünk napszemüveget, könnyebb kalapot a sugárzás ellen, szabad bőrfelületünket megfelelő faktorszámú krémmel kenjük be.
– Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, nagy meleg idején ajánlatos napi 3, de inkább 4 litert is elfogyasztani. Kerüljük a cukros, tartósítószert tartalmazó üdítő italokat, leginkább ajánlott a csapvíz, az ásványvíz és különböző langyos, vagy behűtött teák fogyasztása.
– Szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők fokozottan figyeljék pulzusukat, vérnyomásukat. Szédülés, rosszullét esetén azonnal kérjenek segítséget kollégájuktól és keressenek egy klimatizált irodát ahol pihenhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük