„Tanévzáró” a nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasókörében

A nyári szünet előtti utolsó összejövetelét tartotta az olvasókör június 12-én. Most is szépen összejöttek a tagok, sőt, új érdeklődőt is üdvözölhetünk.

Először az ünnepi könyvhét néhány újdonságába lapozhattunk bele – pl. Bagdy Emőke Pszichofittnessébe és  Weöres Sándor válogatott verseibe – valamint  gyönyörködhettünk József Attila: Csoszogi, az öreg suszter c. elbeszélése gyerekeknek szánt szép kiadásában.

Ezután Orosháza művészeti élete volt a téma. Elsősorban Csáki-Maronyák József festő és Müller Miklós fotóművész alkotásaival ismerkedhettünk meg. Csáki-Maronyák az egyetlen orosházi képzőművész, aki Kossuth-díjat kapott – Müller Miklós,  Nicolas Muller pedig az egész világon ismert-elismert Orosházáról indult fényképész,  és aktualitása is van az ő bemutatásának, hiszen éppen 100 éve, 1913. április 18-án született.  Szó esett arról is, hogy nemcsak  múltja, jelene is van az orosházi képzőművészetnek. A hagyományok ápolását jelenti a Képtár megépítése és színvonalas állandó kiállításai – Csáki-Maronyák, Pap Gyula, Boldizsár István, Nicolas Muller, valamint alkalmi kiállításai – amelyek közül az őszre tervezett Bazsali Ferenc tárlatról is hallhattunk.

Az „évad” zárása számvetésre is késztet. Az októberben indult olvasókör kilenc alkalommal tartott összejövetelt – és minden alkalommal 14-18 fő közötti érdeklődőt vonzott. Változatos volt a program, hiszen a névadó Justh Zsigmondról szinte „kötelező” előadás mellett például a kortárs irodalomból Tóth Krisztinával, a helyi irodalomból Jártó Rózával ismerkedhettünk meg – és nagy sikere volt a Sissit bemutató előadásnak is. Lélekemelő, szép pillanatokat többször éltünk át, de talán a legsikeresebb az a találkozás volt, amikor mindenki a kedves versét hozta el, mutatta be. Az irodalom mellett mindig ott volt a szép beszéd, anyanyelvünk ápolásának témája is. Hol előadás – például a magyar nyelv novemberi ünnepe kapcsán, hol  nyelvi játékok, rejtvények  formájában.

Köszönet a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesületének és a Justh Zsigmond Városi Könyvtárnak, hogy létrejöhettünk, hogy működünk – és köszönet az IQ könyvesboltnak is, hiszen a könyvújdonságokat ők adják kölcsön egy bemutatás erejéig. És természetesen magunknak is köszönhetjük, hiszen  lelkes, érdeklődő tagok nélkül mit sem érne az egész.

Mit kívánhatunk? Folytatás 2013. szeptemberében – egész pontosan szeptember 11-én.  Addig mindenkinek jó feltöltődést, nyaralást – olvasással, rejtvényfejtéssel, és azzal a gondolattal,hogy hiányzik a közösség – jó lesz újra találkozni!

További fotókért kérjük, kattintson az alábbi képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük