A Highgate temető ikrei

Baromi nehéz úgy írni bármit is A Highgate temető ikreiről, hogy az ember ne szaladjon bele egy spoilerbe, amivel aztán csúnyán tönkre is vághatja mások olvasási élményeit. Pedig szinte elkerülhetetlen, akár az erősségét, akár a gyengeségeit nézzük.

A gyengeségekről azért viszonylag könnyebb lesz beszélni. Bár vannak benne lendületes, vagy egyszerűen csak szép részletek, a regényből nem sikerült meggyőződnöm arról, hogy Audrey Niffenegger tényleg jó író (és akkor itt az ideje bevallani, hogy még nem olvastam Az időutazó feleségét, amit olyan sokan magasztalnak, hogy bizonyára tényleg jó lehet). Persze A Highgate temető sem rossz, ahogy például kezdődik, az egészen ígéretes: a halálról,  a kedves elvesztéséről, a fájdalomról ritkán olvasni ilyen érzékletes és szép leírást. Aztán azonban megjelennek az ikrek, akik személyisége végig totál idegennek tűnt számomra, holott ők állnak a történet középpontjában. Valahogy elképzelhetetlenek, megkockáztatom, ilyen ikerpár nincs is – még regényben sem. A történet többi szereplője között azért akad néhány remek karakter, különösen Martin, a kényszerbetegséggel küszködő keresztrejtvény-készítő, akinek a sorsáért néha jobban aggódtam, mint az ikrekért,… na látod, ez a baj.

De persze van a regénynek valami különlegesen sajátos hangulata, ami miatt a misztikus történetek rajongóit marhára nem fogja érdekelni, hogy mennyire van jól megrajzolva egy-egy karakter, ezt el kell ismerni. Ráadásul – és ez már-már spoiler-jellegű megjegyzés lesz, talán ne is olvasd tovább a bejegyzést, ha kíváncsi vagy a könyvre – van benne egy elképesztően jó csavar, amit némi túlzással a Hatodik érzék kulcsmomentumához lehetne hasonlítani. Annyira ugyan nem dermesztő, de igazán meglepő.

Persze kérdés, egy ilyen poénért megéri-e írni egy regényt (szerintem csak akkor, ha sikerül jól kitalálni, hogy pl. Valentina miért akarja azt, amit; mert az írónőnek ez szemmel láthatóan nem jött össze), de Niffenegger szerint igen, és aztán az olvasó legfeljebb vitatkozni fog vele. Kikapcsolódásnak kitűnő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük