A nap szerelmese, Aranyecset

Dallos Sándor könyve 1958-ban jelent meg, azóta is töretlen a sikere. Dallos egy olyan zseniális festő regényes élettörténetét írta meg, akinek képei a mai napig lenyűgözik, elkápráztatják, elgondolkodtatják – és nem utolsó sorban gyönyörködtetik a mai kor nézőjét is. A mű hozzájárult ahhoz, hogy Munkácsy Mihály életútját, zsenijét sokan megismerjük, képeit megszeressük. A nyugdíjas pedagógusok olvasóköre májusi összejövetelén egyik tagunk ezt a regényt is felhasználva tartott Munkácsy életútjáról  érdekes előadást – és természetesen sok-sok festmény bemutatására, a közös békéscsabai kiállítás látogatás élményeinek felidézésére is sor került.

Mit csodálhatunk Munkácsyban? Kezdhetjük  az anatómia pontossággal  – lásd az Ásító inas című képét. Átsüt  a dráma, az emberi sors kilátástalansága, nyomorúsága az Éjféli csavargók vagy A korhely férj hazatérése c. képeken. De érezzük a harmóniát, a békét is  pl. a Fasor vagy a Tájkép alkonyatkor  c. képeken.  A szalonképek, csendéletek világa is számtalan remek alkotás ihletője – gondoljunk csak a Virágcsendélet vagy a Párizsi interieur c. festményekre. Mestere a lélek- és jellemábrázolásnak is  – gondoljunk a Liszt Ferencről és barátjáról, Paál Lászlóról készült képekre. A  művész ambíciója, tehetsége, alkotó fantáziája azonban kereste a továbblépést, a kihívást. Így jut el a nagy, monumentális alkotások gondolatához. Megfesti  Krisztus-trilógiáját  – A Jézus  Pilátus előtt, Ecce Homo és a Golgota hatalmas vásznait – bibliai témát nagyon is emberi jellemekkel. A sokszínű jellemábrázolást csodálhatjuk meg egyik számunkra nagyon kedves képén – a Honfoglalásban. A festmény ma a Parlamentben található.

Munkácsy sikereit jórészt Párizsban érte el, képei közül nagyon sok Amerikába került. Debrecenben azonban együtt van a Krisztus-trilógai – és elhatároztuk, hogy az ősz folyamán elzarándokolunk a Déri Múzeumba, megnézzük ezeket az alkotásokat.

Megható, ihletett pillanatokat is átéltünk ezen a találkozásunkon – Dávid László olvasóköri tagunk Gyurkovics Tibor Szüleink című versével szerepelt a megyei nyugdíjas versmondó versenyen– és jutott az országos döntőbe. Meghallgattuk a verset – és szívből reméljük, kívánjuk Laci bácsinak az országos versenyen is a sikereses szereplést!

Az őszi kirándulásig,  országos szavalóversenyig még van idő – a következő olvasóköri összejövetel viszont közel, június 11-én  találkozunk. Téma: A tulipánok földjén. Élménybeszámoló Belgiumról, Hollandiáról.

A fotók az olvasókör májusi találkozójáról ide kattintva tekinthetők meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük