Access my Library

accessEgy, a tájékoztatásban és tájékozódásban nagyon jól használható oldalt vettem fel a minap a könyvtár nyilvános linkgyűjteményébe, most kicsit népszerűsítem is. Az Access my Library egy cikkadatbázis, közel 30 millió publikációt tartalmaz a legkülönbözőbb témakörökben, és nem csak angolul (igaz, magyarul nem). A cikkek hozzáférése ingyenes, és bár a szolgáltatásra intézményi szinten jelenleg csak az amerikai könyvtárak regisztrálhatnak, számomra nem derült ki egyértelműen, hogy ezzel milyen hátrányokat kell elviselnünk. Ugyanis a keresett cikkeket egy jelképes regisztrációt követően bárki elolvashatja.

Először természetesen szigorúan könyvtárosként böngészgettem, és például a library és blog kifejezésekkel találtam 2008-as cikket éppúgy, mint 2003-ast (ja, és persze már ott – 2003 – felvetődik a kérdés, hogy „hogyan illeszkednek a blogok a könyvtári szolgáltatásokba?”). Aztán kipróbáltam Ranganathanra is a kutakodást, szerényebb eredményekkel. Ellenben, ha nem ilyen specifikus az érdeklődési körünk, több olvasnivalóra számíthatunk: Sharapova például itt is népszerű.

Végül a bónusz: Oroshaza. Lehet meglepődni: van is egy találat, egy tudósítás a kórházbezárás elleni demonstrációról. Angolul.

Forrás: http://www.lii.org/

június 10, 2008

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük