Az én Aranyom

A nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasókörének novemberi összejövetele „Az én Aranyom” címmel igazi kincsesbányának bizonyult. A gazdag érzelemvilág, a szép versek kincsesbányájának!

Először örömmel értesültünk róla, hogy a Szóról-szóval műsor példamondatainak megoldásáért a kör emléklapot kapott és könyvjutalomban részesült. Az elnyert könyvet a kör – már hagyományosnak mondhatóan – a városi könyvtárnak ajándékozta.

Ezután Radnóti Miklós halálának 70. évfordulójára az utolsó napok szívszorító történéseit megidézve emlékeztünk. Kiderült, Radnóti Miklós sokunk számára az egyik legkedvesebb költő – ezért elhatároztuk, hogy költészetének  egy önálló foglalkozást szentelünk majd a jövő évben.

Ennek a találkozásnak fő témája Arany János és költészete, valamint  a magyar nyelv napjáról – november 13. – való emlékezés volt.  A bőség zavarával küzdöttünk, hiszen sokan készültek, hozták el kedves versüket. Lelket simogató, nyugtató volt a Családi kör, derültünk a Fülemile humorán, szelíd iróniáján – és a balladák közül a Szondi két apródját nemcsak kívülről mondta el egyik tagunk, de felelevenítette az ehhez a műhöz kapcsolódó diákkori élményét, egykori magyartanárához fűződő emlékeit is. Ez a ballada adott alkalmat a magyar nyelv napjáról való megemlékezésre is. Hiszen mivel ünnepelhetnénk méltóbban nyelvünket, mint egy olyan művel, aminek a nyelvi gazdagsága, szépsége, kifejezőereje ámulatba ejti a mai olvasót is, példa a nyelvünk használatára mindannyiunk számára.

Bár mindenki a saját kedvencét hozta,  mégis kikerekedett az életmű teljessége. Az Epilogus az összegzés nagy verse, majd zárásként a Mindvégig című utolsó alkotás hangzott el.

Úgy éreztük, sok verset meghallgatnánk még Arany Jánostól – de talán lesz is alkalom rá, hiszen a következő, december 10-i találkozásra is kedves verset hozunk – talán éppen egy Arany János alkotást.  A  téma a várakozás, az advent, a karácsony, a szilveszter vidámsága, az új esztendő köszöntése lesz.

Fotók a találkozóról a képtárunkban!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük