Bloggertalálkozó, még egyszer

Noha már több mint egy hónap eltelt a szépemlékű bloggertalálkozó óta, vannak még visszhangok. Írtam egy hosszabb cikket a Könyvtári Levelező/lap című folyóiratba, amit az áprilisi számban jelentettek meg. Azért csak most szólok, mert az újságot ma kapta meg a könyvtár.

Szerintem egészen elfogadható cikk született, de nem is ez a lényeg, hanem hogy végre megjelentünk a nyomtatott szaksajtóban; időtlen-idők óta nem volt erre példa.

A Könyvtári Levelező/lap honlapján még nem olvasható az írás, így ide teszem fel, hogy elemezni tudjátok. Reklamálni lehet, bár sokat nem értek el vele: mint mondtam, már megjelent nyomtatásban. :) Egyébként a lapban három oldal (13-15) a terjedelem, amit három fotóval illusztráltak (melyeket a Képtárunkból válogattak). Az egyik fotón Németh Béla és én figyeljük döbbenten Gyuri lelkes magyarázatát a blogokról, a másodikról Orsi mosolyog, háttérben néhány figyelő tekintet, a harmadik pedig egy fotó a kivetítőről, ahol épp a mi blogunk domborít.

A cikk végén – mint azt majd láthatjátok – felsoroltam a vendégek blogjainak elérhetőségét is, remélem, lesz majd sok látogatótok. Én ezzel a gesztussal szeretném a könyvtár nevében még egyszer megköszönni a részvételt.

 

Na, jöjjön az a cikk.

 

Bloggertalálkozó Orosházán

 

Fiesta, régóta

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2002 márciusában kapcsolódott be először az Internet Fiesta programjaiba. Akkoriban a „nagy durranásunk” egy kétnapos non-stop nyitva tartás volt, amikor is egész éjjel jöhettek az elszánt olvasóink internetezni… és egész éjjel jöttek is. Hihetetlen, de mégse: hajnal 3-kor is foglalt volt mind a hét olvasói gép. Plusz nappal volt még ingyen internet, szkennelés ugyancsak ingyen, net-kvíz, EU-s oldalak keresése, szóval minden, amit más könyvtárak is kipróbáltak, minden, ami tényleg arról szólt, amiről a Fiestának szólnia kell: az internet és a számítástechnika népszerűsítése a teljes lakosság körében.

Azonban az évek változnak, mint könyvtáros szemüvegében a dioptria száma, és idén rá kellett ébrednünk: ez a program ilyen formában már nem fogja úgy lázba hozni az orosháziakat, mint tette azt korábban (hogy stílusos legyek: „frissítés” nélkül legalábbis nem). Az internet rohamos elterjedésével, valamint az előfizetői díjak kedvező változásával ugyanis már nem számíthattunk arra, hogy az olvasók éjjel – csak mert díjtalan a használata – eljönnek hozzánk barangolni a világhálón. Nappal még oké, sőt, na de éjjel. Ezzel együtt – szerintem – most is jó programot sikerült összeállítanunk: követve az idei trendet, mi is fókuszáltunk az elektronikus ügyintézésre egy vetítéssel egybekötött előadás formájában, volt net-totó, EU-szerver bemutató, számítógépes tanfolyam, net-nap ingyen internettel (de csak reggel 8-tól este 8-ig) és volt, igazán volt egy bloggertalálkozónk is.

 

Blog, mi az?

A blog internetes naplót jelent, ha valaki további információkra kíváncsi ezzel kapcsolatban, a web roppant gazdag irodalommal kényeztet el minden érdeklődőt e témában is. Könyvtárunk 2006 szeptemberében – az első könyvtárak között az országban – írta be legelső postját (bejegyzését) netes naplójába. Hogy miért? Amiért saját Messenger és Skype azonosítót is létrehoztunk, amiért az iwiw-re is felléptünk, és amiért nem hagyunk ki egy napot sem, hogy nem néznénk meg a honlapunk e-könyvtárosát; azért, mert szeretnénk haladni a korral, és szeretnénk továbbra is tartani a kapcsolatot potenciális olvasóinkkal. Úgy voltunk vele, ha ehhez most épp blog kell, hát blogot írunk.

A blog alapvetően más kereteket adott a kommunikációnak, mint a weblapunk, ezért rögtön megkedveltük. Végre lazán fogalmazhattunk, szabadon, úgy, ahogy azt kedvünk, érzelmi állapotunk diktálta. Arról írhattunk, amiről csak akartunk, nem kötött többé a könyvtári téma (nekem pl. kedvencemmé vált friss olvasmányélményeim megosztása a blogot látogatókkal, de írhattunk bármit a sporttól a zenéig, hiszen a lényeg, hogy a sorokat a könyvtáros írja. A könyvtáros, a pult mögül). Tegeződhettünk egy-egy beírás során, néha panaszkodhattunk is, egyszóval a blog kötetlenebb stílusának hála közelebb kerülhettünk az olvasóhoz. És a közeledés kétirányú lett: a bejegyzésekre kommentárokat fűzhettek olvasóink, azaz új formájában is elindult a párbeszéd. (Mindehhez illik hozzátenni: a weblapunk a maga feladatát tökéletesen teljesítette, és teljesíti most is. Az alapvető információkon túl például könnyen kezelhető katalógus és általunk épített közhasznú adatbázis áll a felhasználók rendelkezésére).

 

Találkozunk?

A blogger az a személy, aki a blogot írja. Orosháza – ahogyan azt éppen egy blogger, a találkozónk egyik fővendége, Korbely György megfogalmazta – blogkisváros. Sokan írnak blogot, bár kétségtelen, arról semmi adatunk nincs, hogy esetleg többen is írnak-e, mint más városokban. De minket ez a legkevésbé sem érdekelt, amikor elhatároztuk, az Internet Fiesta apropójából meghívjuk a város bloggereit egy találkozóra. A fő cél egyértelmű volt, ismerjük meg egymást, de persze nem lennénk könyvtárosok, ha közben nem gondoltunk volna arra is, ha már eljönnek a vendégek, ismerjék meg a könyvtárunkat, és ismerjék meg a munkánkat is.

Látva a sok helyi vonatkozású blogot, úgy döntöttünk, kiemelünk néhány fővendéget, akikkel beszélgetünk majd a találkozó során, miközben természetesen szót adunk mindenki másnak is, aki élni kíván a lehetőséggel. Bíztunk a bloggerek megértésében, és nem kellett csalódnunk, nem volt emiatt sértődés. Az egyik fővendég személye adott volt Korbely György személyében. Nyugodtan nevezhetjük őt az első orosházi bloggernek, akinek naplója – mint ez a bloggertalálkozón is kiderült – példát adott és kedvet csinált sok másik orosházi bloggernek is. Gyuri közéleti naplót vezet, és mint profi újságírótól ezt el is várhatja az ember, mindezt pártatlan módon, élvezhető stílusban teszi. A blogján található fórum pedig mind a mai napig „A fórum” Orosházán, így bízhattunk abban is, hogy az ő meghívásával nem csak ő jön, de állandó olvasói is.

Tulajdonképpen – bár ez később meglepően nagy és tökéletesen felesleges vitát indukált a blogunkon – a másik fővendég személye sem volt kétséges: városunk polgármestere, Németh Béla is blogot vezet a világhálón, ami kihagyhatatlan ziccerként lebeget a szemünk előtt. Meghívtuk, ő pedig elfogadta a meghívást. Lett volna egy harmadik fővendégünk is, azonban a korábban a bloggal kapcsolatos ellenérzéseit nyíltan vállaló, és persze a meghívásunkra ugyancsak igent mondó újságíró az utolsó pillanatban lemondta a beszélgetést, és egy levelet küldött maga helyett.

Na de ne ugorjunk ennyire előre, hiszen a találkozó délutánján nem csak a meghívott vendégek száma volt bizonytalan, de a közönségé is. Ez volt az első olyan rendezvényünk ugyanis, melyre egyáltalán nem küldtünk szét nyomtatott meghívót, amiből volt ugyan néhány, de azok nem borítékokban, majd postaládákban végezték, hanem a könyvtár előcsarnokának a pultjáról vehették el olvasóink. Viszont millió e-mailt küldtünk szét, számíthattunk a meghívásra igent mondó bloggerek hírverésére, ott volt a programunk a helyi újságban, a legnépszerűbb közösségépítő oldalon, meg persze, naná, a blogunkon is.

 

Bloggerek, ha összejönnek

Hogy az ellenblogger nem jön el, az véglegesen csak a találkozó napján derült ki, s hogy még élesebb legyen a szituáció, a fővárosban továbbképzésen lévő Korbely is félórát késett, így először csak a polgármestert kérdeztem, akiről ha túl sok poztívumot emelnék most ki, az nyilván gyanúsnak tűnne, így csak egyet említenék: képes volt nem politizálni. Ez még úgy is igaz, hogy a „miért ír” kérésre válaszolva nem tagadta, a helyhatósági választások előtt jó lehetőségnek tűnt a blog a választók megszólítására. A beszélgetésbe rögtön bekapcsolódtak a közönség tagjai, esetünkben a bloggerek is, akik egyenként mondták el, miért, mióta és kiknek írják naplójukat. Érdekes dolgok hangzottak el, például kiderült, hogy gyakorlatilag senkit sem érdekel a statisztika, igaz, mindenki megnézi. Az nem jelentett meglepetést, hogy a fő ok, amiért a többség naplót kezdett írni, a közléskényszer volt. És mivel mindannyiunknak van mondanivalója, kell egy hely, ahol azokat megfogalmazhatjuk. De jelen volt egy korábban Angliában tartózkodó hölgy, és egy másfél éves kislányának blogot író anyuka is, akiknél a közös indok mindezek mellett a távoli ismerősök tájékoztatása volt. A polgármester elárulta, ő csak diktál, a bejegyzés megírása már a gyermekeire marad. A két fővendég között nem csak ez volt jelentős különbség: míg például a város első embere legfeljebb este ül le a monitor elé, ősbloggerünk napi tíz óránál többet is bevallott (és ha már az őszinteségnél tartunk: az egyébként Golden blog díjjal elismert Korbely Gyuri kezdőlapja a böngészőjében a Kisvárosi webnapló. De ki ne értené ezt meg?).

Szóba került, sőt, némi vitát váltott ki a fórumok jelentősége, amiről persze jó tudni: nem egyenlő a bloggal, sőt, még csak nem is kötelező eleme annak. A polgármester inkább bírálta a névtelenül véleményt formálókat, mások inkább védték ezt a lehetőséget, ám különösebb vehemenciával egyik oldal sem állt saját álláspontja mellé. Vitára adott még okot az internet, így a blogok nyelvezete, helyesírása is, ám itt egyetértés született: a rövidítések alkalmanként érthetőek és megengedettek lehetnek, ám a helyesírás figyelmen kívül hagyására nincs mentség.

A közel kétórás beszélgetést leginkább a mosoly, a nevetés jellemezte, és merjük hinni, hogy ez nem csak a közben felszolgált teának és pogácsának volt köszönhető. Remek, kötetlen, sőt baráti volt a hangulat, és nagy örömünkre szolgál, hogy ez nem csak a mi véleményünk. Végre volt egy könyvtári rendezvény, amiről utána beszéltek a városban, ami téma volt a netes fórumokon. Jó érzés látni, olvasni a többi blogger beszámolóját, és azokat a hozzászólásokat is, melyek közül most egyet idéznék, zárszó gyanánt. Kollégám blogunkon ezzel zárta tudósítását: „Szerintem jól kitaláltuk ezt a programot;-)”

Az első válaszra nem kellett sokat várnunk:

 

„Nem csak szerinted! Tényleg jól ki lett találva! Legyen még ilyen!!! Ilyen események hozzák össze a város lakosait. És tök kellemes volt, meg minden.

A tea nagyon fincsi volt.

Mikor lesz a legközelebbi?”

 

 

 

Képek a bloggertalálkozóról: http://kep.tar.hu/justhvk

 

Blogok, címek, vendégeink:

Könyvtárunk blogja: http://blog.justhvk.hu/

Korbely György blogja: http://korbely.freeblog.hu/

Németh Béla blogja: http://www.beol.hu/blog/nemethbela

Korbely Hédi Aliz blogja: http://hedializ.blogspot.com/

Kovács Orsolya blogja: http://uzsidoboz.freeblog.hu/

Mester Éva és Kata blogja: http://ligetutcaoroshaza.blogol.hu/

Németi Zoltán blogja: http://foldiek.blog.hu/

Petrovszki Mária blogja: http://konyvtaroshaza.freeblog.hu/

Törköly József blogja: http://tjoco.freeblog.hu/

  • Nos, ezt sokkal jobb és kellemesebb volt olvasni (és becsszó nem elfogultság okán) hogy ez kelti hírünket Orosházán kívül, mint a friss történéseket.

  • Kati amúgy nem vezeti a blogot, nem tudom miért vagyunk mindig úgy feltüntetve. Már mondtam neki, írjon már végre ha már ott a neve. Kötelezem ha úgy tetszik. :)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük