Budapest noir

Már maga a környezet is szokatlan: a főhős, Gordon Zsigmond bűnügyi újságíróként dolgozik a harmincas évek egyre nyomasztóbb hangulatú Budapestjén. A boldog békeidőknek – ha volt is valaha olyan, – nyilvánvalóan befellegzett, Gordon nyomorult emberek nyomorult haláláról tudósít, miközben a bel- és külpolitikai élet is mindjobban elkeseríti. De mielőtt belefásulna az egészbe, egy fiatal utcalány rejtélyes halála arra sarkalja, hogy magánnyomozásba kezdjen – ha már a rendőrség feltűnően hallgat az ügyben.

Kondor Vilmos regénye, a Budapest noir egy lendületes, izgalmas, és nagyon-nagyon noir történet, megspékelve olyan, a történelemből ismert alakokkal, mint Gerő, Gömbös, vagy épp Göring. Krimi, persze krimi, de sokkal több annál: pontos, és hiteles bemutatása a második világháború előtti korszak Budapestjének, a kávéházaknak, és az itt(ott) élő embereknek. Nem mellesleg azért kriminek is elsőrangú: pergő cselekmény, és egyre erősödő feszültség teszi izgalmassá a regényt.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szereplők is rendkívül jól eltalált karakterek (kezdve a keménykezű, keményszívű Gordonnal, majd folytatva a sort a művelt, bátor Krisztinán át egészen a könyv legszórakoztatóbb figurájáig, a nyugdíjas éveit lekvárfőzéssel kitöltő nagyapáig), nincs ok, amiért ne ajánlhatnánk a könyvet. Tőlünk történetesen ki is kölcsönözheted…

november 10, 2011

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük