Digitális tananyag a könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat – melynek témája „Könyvtárak szerepvállalása az összefogásért, az emberi kapcsolatokért” – keretében mutatta be a Justh Zsigmond Városi Könyvtár a nemrégiben elkészült digitális tananyagait. A helyi információk, alkotók, híres emberek élete és munkássága a digitális tananyag segítségével kiválóan bemutatható virtuális környezetben, erősítve így a lokálpatriotizmust, és megfelelve az információszolgáltatás követelményeinek is. A könyvtár helyismereti gyűjteménye számos értékes információt rejt, ezeket dolgozzák fel a könyvtárosok, egészítik ki más külső forrásokból és szerkesztik olyanná, hogy a neten könnyen és egyszerűen használható legyen. Az elsők között Justh Zsigmond és Thék Endre életéről készült tartalmat láthatták szerdán a Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre összejövetelén, ahol Líborné Putnoki Edit mutatta be a Justh Zsigmondról – akire halálának évfordulóján ezzel emlékezett meg a könyvtár – és Thék Endréről készült „tananyagot”. A digitális tananyag előnye, amellett, hogy bármikor elérhető az interneten, mindenki egyéni érdeklődése szerint haladhat az olvasásában, számos olyan fotót és képet tartalmaz, amit másként nem láthatunk. Így nagyon alaposan – egy virtuális nagyítónak köszönhetően, megnézhettük Thék Endre születési anyakönyvi kivonatának minden kis részletét.

Hamarosan további orosházi vonatkozású összeállításokat találhatunk majd a könyvtár blogjáról elérhető oldalon, ahol a helytörténet mellett könyvtárhasználati tananyagok is lesznek.

uszt2

A TÁMOP-3.2.12-12/1-2012-0032. ”Buta vagyok én, Karak? – Nem vagy buta, csak még keveset tudsz” Kulturális szakemberek képzése a szolgáltatásfejlesztés érdekében Orosháza – Kardoskút – Pusztaföldvár – Tótkomlós konzorciumi pályázat 13.939.814-Ft összeget nyert. Több könyvtáros is részt vett már különböző szakmai képzéseken. Ennek keretében tanulhatta meg könyvtárunk két munkatársa a digitális tananyagszerkesztést és annak könyvtári használatát az egri főiskolán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük