„Édes anyanyelvünk”

Nyelvünk szépségét, gazdagságát csodálták, zamatát ízlelgették a nyugdíjas pedagógusok olvasókörének részt vevői legutóbbi összejövetelükön. November több alkalmat is ad erre a nyelvvel való találkozásra. November 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját, november 24-én ünnepeljük Lőrincze Lajos születésének 100. évfordulóját, valamint az is a nyelvre irányítja figyelmünket, felkelti kíváncsiságunkat, hogy ez év szeptemberétől lépett életbe az új, 12. kiadású helyesírási szabályzat.

Kezdjük az utóbbival. Bura vagy búra? Ivett-tel vagy Ivettel? Ésszerű vagy észszerű?

Csak pár példa az új, ez év szeptemberében életbe lépett 12. helyesírási szabályzatból. Mielőtt elbizonytalanodna a kedves olvasó, már megint fenekestül felfordult valami, tanulhatjuk újra a helyesírást – gyorsan leszögezzük, erről szó sincs! Az új szabályzat nem reformokat vezet be, inkább csiszolása, finomítása az előző szabályzatnak, illetve az élet változik, változik a szókincsünk is, ezt a helyesírásunknak is tükröznie kell. Hogyan lehetünk – maradhatunk jó helyesírók? Az új szabályzat tartalmazza a megváltozott helyesírású szavak listáját – és természetesen gyakorlással. Jön a karácsony – talán ajándékötletnek sem rossz az Akadémia Kiadó szép kötete. Mi pedig itt az olvasókörben egy feladatsorral is teszteltük ismereteinket.

lorincze-lajos-emlekev

Bár az első helyesírási szabályzat 1832-ben jelent meg – a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény azonban csak 1844-ben született meg. Az 1844. II. törvénycikk elfogadásának napját – november 13-át – 2011 óta a magyar nyelv napjaként ünnepeljük. A nyelvet azonban nemcsak írásban használjuk, hanem beszéljük is! A helyesírásban segíthet a szabályzat, segíthet a számítógép helyesírási programja, de mi segít a helyes használatban? Nos, a médiának ebben óriási szerepe van! Erről órákat beszélhetnénk, vége-hossza nem lenne az elrettentő rossz példáknak – mi most inkább a nyelvművelés kiemelkedő egyéniségére, Lőrincz Lajosra emlékeztünk, születésének 100. évfordulója kapcsán. Munkásságából pedig az „Édes anyanyelvünk” műsor feledhetetlen perceit emeltük ki. 1952-től egészen haláláig -1993-ig egy ország hallgatta-idézte Lőrincze tanár urat. Az ő gondolata ma is aktuális, kifejezi mindannyiunk érzéseit, gondolatait:

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban ismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.”

Az olvasókör következő összejövetele december 9-én lesz. A téma a téli ünnepkör szokásai, hagyományai.

További fotókért kattints a képre:

olvasokor_20151111

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük