Egy kiállítás apropóján

Mikulás Gábor kiállításon járt, a Fotóhónap 2006 keretében rendezett fotótörténeti kiállításon, amely öt nagy magyar fotográfus életművét mutatja be. A nagyon különböző utat bejárt világhírű fotóművészeknek közös tulajdonsága, hogy emigránsként alkottak jelentőset az egyetemes fotográfia történetében.

Gábor könyvtáros szeme fontos dolgokat láttat velünk a világhírű magyar fotográfusok apropóján, ezért idézek az emailjéből (KATALIST):

Persze az ember tovább gondolja a dolgot, hogy akár csak Nobel-díjasaink, ők is birtokában voltak annak a magyar titoknak, ami a világhírhez segít: tudták, mikor kell itthonról megpattanni — fogalmazott egyik interjújában Czeizel Endre. Világhírű fotósaink esetében ugyanez a szomorú tapasztalat: http://hvg.hu/hvgfriss/2006.50/200650HVGFriss147.aspx (regisztrálás után olvasható). A másik oldalon meg nyilván örülnek, pl.: http://vg.hu/nyomtat.php?cikk=156402 .

Aztán az ember mégtovább gondolja a dolgot, immáron saját háza táján söpörgetve: lehet-e és ha igen, hogyan lehet megállítani a könyvtárszakmai kontraszelekciót? Azt a szürkeállomány-veszteséget, amely a szakmai belső ellehetetlenülés miatt késztet menekülésre fiatal, nyelveket ismerő, szélesebb látókörű fiatalokat. Pl. a közelmúltban egy fiatalember könyvtáros szakmai munkatervet készített néhány éves tapasztalattal, kiterjedt angolszász szakirodalmi ismeretekkel. Mivel „mesterkedése” akarata ellenére kiderült, megkapta: ne foglalkozzék hatáskörén túlnyúló dolgokkal. S a példa nem egyedi. Inkább krónikus, akár patologikus; az egyéni sorsok és a szakma jövőjére nézve mindenképpen. (No, az is igaz: a menekülés döntően a fiatalokra jellemző, hiszen hosszabb könyvtári „referenciával” sajnos nem könnyű vonzó állást találni.)

Aktuális az MKE-tisztségviselők választása. Ami a jelölteknél kívánatos: a szakmai és határain túli gondolkodás (pl. személyes dinamizmus, angol nyelv ismerete, rugalmas gondolkodás, vitapartneri kvalitás, bizonyított tudásmegosztási készség, naprakész technológia-alkalmazás stb. tudás). Így nagyobb az esély a romló imázs- és látogatószám a szürkeállomány-menekülés megállítására.

A könyvtári osztály tisztségviselőjét nem mi választjuk, az MKE vezetőit viszont mi. Ez egyben fiataljaink biztatása is lehet.

Mikulás Gábor”

Igen. Talán még nem késő.

január 16, 2007

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük