Egy orosházi forradalmár

SKMBT_C25209101915110Kedves Olvasó, szeretettel ajánljuk figyelmedbe az alábbi programot.

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban 2009. október 24-én, 17 órától kezdődik vitéz, lovag Simon Árpád „Egy orosházi ’56-os forradalmár életének története” című könyvének bemutatója.

Az est házigazdája Koszorús Oszkár helytörténész, Orosháza díszpolgára lesz.

október 20, 2009

  • Tisztelt Koszorus Ur,
    Az 1956 EMLEKEZETÜNKBEN cimzett könyvhez szeretnék néhàny szot hozzàszolni.
    A könyv kiadàsa utàn hamarosan megküldték nekem Belgiumba, de csak most talàltam vissza a könyvre és részletesen analizàlom. Nagyon örülök hogy valaki ilyen részletesen leirta az 56-os forradalom elötti és utàni eseményeket. Ami oktober 24-25-26 àn történt Oroshàzàn, ott nagyon sajnàlom, hogy csak két akkoriban 13-14 éves gyerekek nagyon hiànyos emlékeit vette alapul. Akàr menyire is probàltak segiteni, ök csak messiröl és föleg kivülröl làttak néhàny eseményt. Akik a Kossuth szobor alapzatàra kimertek allni és, aki a szozatot elszavalta, a 19 éves diàk aki a 12 követelményt elöre megirta és felolvasta, aki rövid beszédet mondott azokrol kevés emlék maratt. Utànna az Alföld Szallodàban történt Forradalmi Tanàcs tagjainak megvàlasztàsa és a màsnap reggeli eseményekröl csak azok tudnànak részletesen beszàmolni akik ott voltak és résztvettek. Ami történt a gimnàziumban azon a délutàn és éjjejen mikor az orosz tankok Békéscsabàbol bejöttek, és nem egy hanem az egész tank csoport sorba àlt àgyucsövel a gimnàzium felé. Az a diàk aki a Kossuth szobor talpàn beszélt és a Forradalmi Tanàcs egyik elsö tagja volt, vezette a gimnàziumba lévö fiatalokat és kevésbé fiatalokat, akiket a honvéd hadsereg fegyverzett fel, meglàtva hogy minden elveszett, kiadta a parancsot hogy senki se löjjön, szerencsére meg is halgattàk, és az épület hàtso oldalàn az ablakokon keresztül menekültek el. November 14-ig tudok részletes felvilàgositàsokat adni, amikor elmenekültem nyugatra. Az a 19 éves diàk én voltam. A megtorlàs alatt és a birosàgi eljàràsokban még a nevemet is tilos volt kimondani. Az én ügyem Budapesten lett intézve. Sajnos manapsàg màr egész biztos hogy nagyon kevesen vagyunk még életben. Màr én is 74 éves leszek ebben az évben.
    Tisztelt Koszorus Ur elnézést kérek a helyesiràsi hibàkért, de 55 év az hosszu,
    és magyarul nagyon keveset irogattam. Ha érdekli esetleg több történelmi
    esemény elsö kézböl, nagyon szivessen a rendelkezésére àllok.
    Az interneti cimem: huba-zoltan@hotmail.fr ezen a cimen ha érdekli megtalàlhat. Tisztelettel Huba Zoltan.

  • Kedves Zoltán,
    nagyon köszönjük értékes hozzászólását, melyet már továbbítottunk is Koszorús Oszkárnak, aki örömmel fogadta jelentkezését. Reméljük, a kapcsolatfelvételt követően még tisztább képet kaphatunk majd az 56-os orosházi eseményekről.
    Üdvözlettel,
    Buzai Csaba könyvtáros

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük