Fiatalok a punk rock jegyében – A Black Band együttes

Az orosházi együttesekkel készített interjúink sorát – melynek első írása a Kon-Tiki együttesről szólt – egy kettős értelemben is fiatalnak mondható zenekarral folytatjuk. A Black Band nevű formáció – Fülöp Márk (Yoda), dob; Kecskeméti Imre (Jézus), basszusgitár; Törköly Márton (Mazsi), gitár, ének – 2009-ben alakult, s a zenekar átlagéletkora 19 év. Tehát egy mindössze négyéves, csupa fiatalemberből álló bandáról van szó. A zenekar vezetőjével, Törköly Mártonnal beszélgettünk.

 – Azon nem csodálkozhatunk, hogy tizenéves srácok szeretnek bulizni, imádják a zenét. Azonban nem mindenki kezd el zenélni, zenekar alapítására pedig még kevesebben adják a fejüket. A Black Band együttes hogyan alakult meg?

BBp

– A zenekar ötlete – egészen a kezdetekhez visszanyúlva – még Béres Bencétől származik, ő szeretett volna létrehozni egy együttest. Az első felállás így nézett ki: Béres Bence, gitár, Kecskés Péter, gitár, Szabó Tamás, basszusgitár, Fülöp Márk, dob. Később én is képbe kerültem, nagyjából öt próba után. Egyébként a név Szabó Tomitól van, mivel szinte minden hangszer fekete volt, így lettünk Black Band.

 – Milyen cél vezetett benneteket ott az elején, amikor elkezdtetek zenélni?

– Valójában semmiféle világmegváltó tervvel nem rendelkeztünk, egyszerűen csak közel állt hozzánk a műfaj, szerettük, s úgy gondoltuk mi is játszhatnánk. Persze, aki színpadra lép, az valamilyen szinten áhítozik a sikerre, ez alól mi sem vagyunk kivételek. Nekünk is jó érzés, ha vannak, akik szeretnek bennünket.

– Így az sem mindegy, mit játszik a banda. Hová soroljátok magatokat, milyen stílust képviseltek?

– Egy a rockban régóta jelenlévő irányzatot követünk, a punk rockot. Játszunk feldolgozásokat is pl. Alvin és Mókusok, Vad Fruttik, Quimby, de számottevő saját repertoárral is rendelkezünk. A nagyjából kétórás repertoárunk több mint fele saját szerzemény.

– Nem teljesen megszokott, hogy egy fiatal zenekar a műsora több mint felét saját számokból képes összeállítani. Két kérdés is adódik: ki(k)nek van alkotói vénája a bandában, s van-e zenei képzettségetek?

– A számok nagy része úgy születik, hogy viszem a saját elképzelésem, zenét és szöveget, s a többiek hozzáteszik a saját ötleteiket. Zenei képzettsége mindenkinek van, Yoda magántanárnál és zeneiskolában is járt dobra, Jézus és én szintén jártunk klasszikus gitárra (Varga Zsolt tanár úr keze alatt csiszolódtunk), illetve én a Premier Művészeti Szakközépiskolában végeztem Békéscsabán.

 – A felvezetőben jelzett háromfős felállásban három éve játszotok. Mennyire egységes a zenei ízlésetek, kiket szerettek hallgatni?

– Itt vegyes a kép, hiszen Yoda szeret például elektronikus zenét is hallgatni, Jézusnak a Nirvana, a Prosectura, a Road jön be, én pedig szeretem az Alvint, vagy a Memphis May Fire-t is.

– Ennek a beszélgetésnek két tehetségkutató is aktualitását adja. Mit kell ezekről tudnunk?

– November 16-án vettünk részt a XVI. Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválon. A zenekar egy korábbi tehetségkutatón nyerte az indulás lehetőségét, köszönhetőn többek között Cserteg Istvánnak, a Peron Music Alapítvány igazgatójának, aki régóta nyújt szakmai támogatást a zenekarnak. Itt három saját zenét adtunk elő, s a – tizenegy fellépő zenekarból – harmadik helyre rangsorolt bennünket a Berki Tamás vezette zsűri. Jutalmunk egy 25 ezer forintos hangszervásárlási utalvány volt, és egy jövő tavaszi pécsi tehetségkutatón az indulás lehetősége. A zsűri szóbeli értékelésében egyébként kiemelte a zenénk egyediségét, illetve tömören csak ennyit mondott: „annyira sz…, hogy már jó”. Paks után egy héttel már a II. Székelyföldi Peron Tehetségkutató Fesztiválon játszottunk Székelyudvarhelyen, itt azonban nem értünk el helyezést.

– Eljutottatok-e már demófelvételig, illetve készült-e például videoklipetek?

– Házi készítésű felvételeink vannak. Így készült el például tavaly decemberben az első demónk 1.8 címmel, valamint Szabó Zoltán barátunknak köszönhetően egy videoklip a „Szomszéd” című számra, ez a Youtube-on is megtalálható.

– Hol találkozhat veletek a közönség?

– Indultunk sok-sok tehetségkutatón, játszottunk a környékbeli városokban, illetve itthon Orosházán is. Az egyik legsikeresebb buli Békéscsabán volt a „The End After” koncerten, itt nagyon lelkes közönségünk volt. Emellett pedig természetesen megtalálhatók vagyunk Facebookon is.

december 12, 2013

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük