Happy Moly-day

Jelentem, tegnap egyéves lett a Moly.hu, és bár a blogunk olvasói nagy valószínűséggel aktív molyolók is, ergo semmi újat nem mondtunk nekik ezzel, de ebben az agyonpolitizált h1n1-es válságszagú decemberben úgy kell az embernek egy ilyen pozitív hír, mint Dosztojevszkij mellé a könyvjelző, szóval ünnepeljük őket egy kicsit. Tudniillik ha létezik manapság idehaza sikertörténet, hát a Molyé tényleg az, és a jelek szerint messze még a vége.

A dolog úgy indult, hogy az oldal lelke/atyja/gondozója, Nagy Bence jó helyen volt jó időben: egy buszon, nap mint nap. A sok olvasgatás közepette ráébredt arra, hiába a világháló, hiába a sok kiváló magyar nyelvű könyves portál (ja, persze, ilyenek még nem is voltak), hiába a számtalan közösségi oldal, olyan nincs, amely ezek erényeit gyúrná egybe. Így aztán 2008. december 1-jén hivatalosan is megszületett a Moly.hu.

Ami igazán elképesztő, az talán nem is az, hogy mivé fejlődött (csak vess egy pillantást a főoldalra: e sorok írásakor 127321 vélemény, 30679 értékelés, 80362 hozzászólás, és 3058 polc jelenti szigorúan a tényeket), hanem hogy miből és honnan indult. A projekt mögött nem volt egy nagy könyvkiadó egy zsák pénzzel, vagy legalább egy már befuttatott könyves site, hogy ha más nem, hát fix látogató legyen. Nem bizony; a Moly egy nagyon tehetséges, kávéfüggő informatikus kósza ötletéből lett azzá, ami: a legnagyobb magyarországi könyves közösségi oldallá.

És ugye említettem, nem volt mögötte könyvkiadó. Hát most már van, mégpedig egy mindenki számára vonzó akcióval. Készül a póló, a törzstagok néha személyesen is találkoznak, és a legfrissebb bejegyzésből nem nehéz kikövetkeztetni azt, amiről most még csak ennyi biztos: az igazán nagy dobás még hátravan. Az egész valami hihetetlenül jól lett felépítve.

Akinek az olvasás a mindennapi élet szerves részét képezi, és néha megijed az ide vonatkozó elrettentő statisztikai adatoktól, az most együtt örül a Moly.hu-val, miként szimpátiával figyeli a Könyvkolóniát is, a nekünk legfontosabbról, a témát kicsit más oldalról megközelítő konyvtar.hu-ról már nem is beszélve. Az említett portálok jól megférnek egymás mellett, talán azért, mert alapelvük ugyanaz: olvasni jó.

Happy Moly-day!

december 2, 2009

  • Bizony, hogy remek egy portál ez a moly.hu! Nincs ennek analógiájára filmes portál?

  • Két apró pontosítás:

    1. Most sincs igazából mögöttünk könyvkiadó – a Jaffa akcióját kiemelten támogatjuk, mert igen komoly kedvezményeket adnak a tagjainknak, de más kiadók hasonló ajánlatait sem elutasítanánk el.

    2. Nem vagyok informatikus. :) A kávés dolog viszont stimmel…

  • 2. ja, bocs, oké Bence. (de miért tagadja minden informatikus, hogy informatikus? :))

    Jani, megvan a „két könyvmoly kijön a moziból” poénja? Tudod, „hát, könyvben jobb volt”. Na, szerintem ezért nincs. ;)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük