HP6

Először is a költözésről megint. Holnap még nyitva vagyunk 6-ig, és most szemérmetlenül sok könyvet kölcsönözhet mindenki, tessék hát élni az alkalommal. A zárás ideje alatt a gyermekkönyvtár lesz a mi folyóirat-olvasónk, ott lehet majd megtalálni az összes újságot.

Aztán egy kérés: könyvet ne hozzatok vissza, amíg zárva vagyunk, köszönjük. Se a gyermekkönyvtárba, se ide, a Dózsa György utcára, mert jó esély van rá, hogy elkeveredik, mielőtt visszavennénk. Őrizgessétek egy kicsit most ti. :)

A várható nyitás időpontja december 17. Ha esetleg hamarabb befejeződnek az átalakítási munkálatok, és mi is odaérünk addigra, természetesen korábban nyitunk. Azon leszünk. Költözésről ennyi, természetesen a blogon a továbbiakban is figyelemmel kísérjük majd a történéseket, és ha nem is lesz naponta új bejegyzés, de Nap képe biztosan.

És most más.

Legutóbbi olvasmányélményemről idő híján nem írtam eddig, most pótolnám néhány sorban. Az autógyújtogatós hosszú hétvégén ugyanis olvastam egy csomót, konkrétan: a Harry Potter és a Félvér Herceget. Részről részre jobban szeretem, jobban tetszik, és szerintem jobban is van megírva a sorozat, de most már meg se lepődök rajta. Nyilván azért van ez, mert ezt nem is hét különböző kötetként kell felfogni, hanem egyben. Így meg részről részre jobban belemerülünk a sztoriba, logikus, hogy jobban is szeretjük. (Alighanem kevesen vannak, akik a negyedik részt olvasták el először, majd mielőtt a hatodikkal folytatták volna, elolvasták a másodikat. Na, ezt mondom.)

A hatodik részben sok mindent megtudunk a főgonosz ifjúkoráról, a fiúk becsajoznak, a csajok bepasiznak, és ugye ott van még egy szomorú haláleset is (nem kívánok mindent elárulni, talán vannak még rajtam kívül mások is, akik nem olvasták ki korábban az eddig magyarul megjelent hat részt, de annyit megsúgok: a szenvedő alanya a történetnek egy olyan főhős, akiről Rowling éppen a napokban árulta el, hogy meleg. Ez egyébként elég surmó megoldás volt a szerzőtől, elvégre ha tényleg így gondolta, akkor miért nem írta bele a könyvbe? Minderről itt olvasható egy jó cikk, in inglis.)

Szóval ez a rész mind közül a legjobb eddig. Már rég nem az a gyerekregény, aminek indult, de természetesen még mindig mese az egész.

Egyébként az új rész, – az utolsó – februárban fog megjelenni magyarul. Persze angol nyelven már olvasható, így mindent tudni lehet a befejezésről, amit tudni érdemes. Gondoltam, nyelvgyakorlás végett beleolvasok hát a hetedikbe, de az internetre oly jellemző módon a hetedik részt két helyről is sikerült megszereznem (meg nyilván még száz másikról tudtam volna). Apró bökkenő: a két hetedik rész teljesen különböző… Az ezek alapján készített kalózfordításokat már meg se néztem.

Azt hiszem, mégis megvárom a magyar kiadást.

október 30, 2007

  • Dec. 17???? Lemaradtam :(
    Lám, így jár, aki nem blogol rendszeresen…
    Azt lehet tudni, hogy személyzeti változások is lesznek-e? Na, ezt most nagyon óvatosan fogalmaztam meg… szóval, van izgulnivalótok? (szorítok, hogy ne legyen!!!)

  • Jelenleg ilyesmiről nincs szó. És – persze tudva azt, hogy az ördög nem alszik – szerintem nem is lesz, vagy legalábbis nehezen elképzelhető. Azért írom ezt, mert ismerem az új könyvtár elhelyezésének terveit (apróbb változtatások még lehetségesek).
    Ez alapján csak egy példa: eddig, ha úgy alakult, egy-egy félórára akár egy könytáros is el tudta látni a földszinti feladatokat (családi könyvtár tájékoztatás, kölcsönzés, zenei könyvtár, internet), persze ha csak egy valaki jött, aki esetleg CD-re kért zenei válogatást, vagy fénymásolni akart, már bajban voltunk. Na szóval bárhogy is számolom, decembertől ehhez három ember kell majd.
    Amúgy köszi a kérdést.

  • Olvasókat fognak elbocsájtani?
    Vagy a létszám-leépítés veszélye náluk nem áll fent?

  • Szia tk, az „olvasói létszámleépítés” eddig is önkéntes volt, és nagyon remélem, hogy 2008-ban olvasói boom-ról beszélünk majd. :)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük