"Íme az Ember!"

Az Olvasókörök Országos Szövetsége, a Cinkusiak Baráti Köre, a Petőfi Művelődési Központ és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár a magyar kultúra napjához kapcsolódóan

„Íme, az Ember!”

címmel rendhagyó irodalmi estet rendez

Szenti Tibor

íróval, néprajzkutatóval

2013. január 25-én, pénteken 17.00 órakor

a művelődési központ koncerttermében (Orosháza,, Kossuth u.. 1.)

Beszélgetőtárs:

Deák György

az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke

Közreműködők:

Józsa Mihály előadóművész

Birki Erika

Bokréta Népdalkör

A rendezvényt megnyitja:

Almási István

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere

Dr. Dancsó József

országgyűlési képviselő, Orosháza Város polgármestere

http://oroscafe.hu/wp-content/uploads/2013/01/130116_szenti_tibor-211x300.jpgSzenti Tibor 1939-ben született Hódmezővásárhelyen. Egészségügyi főiskolát végzett, dolgozott járványügyi ellenőrként, üzemmérnök-szakoktatóként, majd évtizedekig a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban egészségnevelőként tevékenykedett. 2003 óta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatánál kulturális szaktanácsadó. Tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Magyar Orvostörténeti Társaságnak, alapító tagja a Szeremlei Társaságnak. 2004-2007 között az Olvasókörök Országos Szövetsége társelnöke. Hódmezővásárhelynek és Székkutasnak is díszpolgára. 2010-ben a magyar népi hagyományok ápolása, a paraszti élet és a népszokások bemutatása terén végzett rendkívül sokoldalú irodalmi kutatói, szerkesztői munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták számára. Első írása nyomtatásban 1966-ban jelent meg először. Nagy Gyula, orosházi múzeumigazgató adatközlője, majd kutatótársaként avatott ismerője az Orosházát és Vásárhelyet körülölelő Pusztának, a paraszti lét mélylélektanának. Tizenkétezer kötetes könyvtára felbecsülhetetlen kulturális értéket képvisel. Szenti Tibor mára az egyetemes magyar kultúra ikonjává vált. A megjelent munkáinak száma százötven fölött van. Megjelent köteteiből néhány: A tanya (Gondolat Kiadó, 1979.), Parasztvallomások (Gondolat Kiadó, 1985.), Vér és Pezsgő (Magvető Könyvkiadó, Tények és Tanúk sorozat, 1988.), Jocó, szólnak a harangok (Hódmezővásárhely, Lazi Bt. 1998.), Bibó Lajos vallomásai (Hódmezővásárhely, Lazi Bt. 1999.), Szampó és Mirmidó (Belvárosi Könyvkiadó. Budapest, 1999.), Betyártörténetek (Máyer Nyomda & Kiadó Budapest, 2000.), Kalászkisasszony (Belvárosi Könyvkiadó. Budapest, 2001.), Vásárhelyi emlékeim (Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2007.), Gazdák emlékezése Hódmezővásárhelyről (Századvég Kiadó, 2008). Számos könyv társszerzője, lektorált és szerkesztett kötetek fűződnek a nevéhez. A Magyar Televízióval irodalmi forgatókönyvei alapján több mint 30 dokumentumfilmet, a Duna Televízióval pedig több mint 20 riportfilmet készített. Jelenleg is több, be nem fejezett könyvén dolgozik.

„A zenét csontomban hallottam, a színeket agyamban láttam, a táncomat eltáncoltam. Volt borom, megittam; a szeretőm megszerettem, a folyón túlra ölét fogam közé harapva már nem kell vinnem. Javakat nem harácsoltam, de termékeny utódokat hagytam, akik nemzedékek múltán milliókban föloldanak. Ha gúnyámra földet húztok, a folyóba mezítelenül lábalok: a sorsom egyedül vállalom. Amit magammal viszek, ne a levetett ruháim között keressétek! Az iszapos túlpartra magányosan érek. Magam után lábam nyomát hagyom, hogy aki utánam jön, száraz útra lépjen.”

Szenti Tibor: Ars Poetica

Az OrosCafé interjúját Szenti Tiborral itt olvashatod.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük