Íme az új könyv

KindleSzerintem dermesztően ijesztő. Amúgy meg klassz cucc. A Newsweek megírta, az Amazon oldalán pedig már videót is lehet nézegetni az új technológiáról, a könyv2.0-ról, azaz a Kindle-ről.

Mit ígérnek? Hogy úgy olvashatod majd, mint a valódi könyveket. Mert könnyű, és keskeny, mint egy ceruza. Viszont nem kell a könyvért elmenned a könyvesboltba. Igaz, a könyvtárba sem… A legújabb bestsellereket 10 dolcsiért rendelheted meg az Amazonról (akár feleannyiból kijön, mint a nyomtatott társa). Úgy, hogy nem is kellenek hozzá drótok és számítógép. Már több mint 80 ezer könyvből válogathatsz. Feliratkozás esetén a legnagyobb nemzetközi napilapokat (the Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, Le Monde) rögtön kézbesítik (mielőtt felébrednél, hirdetik). Ja, és blogokat is, százával (ami vicces: azok olvasásáért is kell fizetni). Viszont a wikipedia ingyenesen elérhető, ez ugye remek kis extra, amennyiben nem értesz valamit, amit éppen olvasol. Bika elemekkel. A kütyü ára 399 dollár. És lesz ez még kevesebb is.

Nem tudok mit mondani. Vagy de igen.

Pro. Szeretek olvasni, papír alapú újságot és igazi könyvet. Ágyban, párnák közt, meg vonaton, meg néha az erkélyen.

Kontra. Eszembe jut, hogy csak az elmúlt öt évben milyen mennyiségű könyvet selejteztünk ki. Olyan köteteket, melyeket csak a könyvtáros vett kézbe a feldolgozás során, aztán évekig a polcon porosodott, majd újabb évekig a raktárban. Demagóg dolog ilyenkor a kivágott erdőkre emlékeztetni?

november 20, 2007

  • Szerintem nem a könyv viszi el a pálmát a papírhasználatban, hanem a rengeteg napi-, heti-, és havi magazin, újság, reklámkiadvány, amit csak egyszer olvasunk el (jó esetben), és aztán kidobunk. Az a baj, hogy sajnos pont ezeket ugyanúgy továbbra sem váltja ki ez az ügyes kis szerkezet, a számítógépnek sem sikerült ez eddig teljesen. De már van valami készülőben, a napilapok és más újságok példányszáma bevallottan egyre csökken ! Én is szeretek egy jó könyvet kezembe venni, de újságot már hónapok óta nem veszek, elvből, mert a híreket a neten is meg lehet nézni. Sajnos ma óriási papírpazarlás folyik, és ez nem jó!

  • Hát igen, a reklámújság külön kategória, bár nem hiszem, hogy egy Kindle-höz hasonló bigyón valaha is ilyet olvasgatnék. Az pozitív, hogy emailben is próbálkoznak (engem a Tesco és a Media Markt talált meg), elfér a millió viagrás spam mellett. :)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük