Justh do it!

2006. szeptember 7-én, azaz éppen három éve indult el blogunk, a Könyvtárosháza. Szép három év volt, tényleg, kár, hogy most nincs időnk  írni erről egy igazán érzelmes bejegyzést. Ugyanis ma egy másik blogot is elindítunk, néhány apró és egy jelentős különbséggel. Maradjunk ez utóbbinál: az új blog angol nyelven olvasható majd. Úgyhogy szülinapi poszt helyett jöjjön egy kis ajánló.

Az új blog neve „Justh do it!” (érted, mint a Nike, csak mégse), a címe pedig: http://justhdoit.freeblog.hu/. Nyilván felvetődik benned a kérdés: mégis, miért? Ha nagyon hivatalosan akarok fogalmazni, akkor azt mondom: a könyvtár angol nyelvű blogja egyszerre jelent nyelvgyakorlási lehetőséget a magyar anyanyelvű olvasóink számára, valamint információforrást a külföldi érdeklődőknek. Egyszerűbben: célunk, hogy Orosházáról, illetve az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárról angol nyelven is elérhetővé váljanak információk. Naprakészen (vagy majdnem), ahogy az egy blogtól elvárható. Egy pillanatra sem állítjuk, hogy egyedülálló, vagy hogy követendő, de egy próbát mindenképpen megér.

Ha elolvassátok az elsõ bejegyzést, elég sok kérdésre választ kaptok, például, hogy miről fogunk írni. Miről is? Néha – és szerintem leggyakrabban – a könyvtárunkról és szolgáltatásainkról, máskor a magyarországi könyvtárakról általában, megint máskor meg friss olvasmány- vagy filmélményeinkről. Valószínűleg az sem lesz ritka, hogy egy-egy bejegyzést innen fordítunk le oda, sőt az is könnyen elképzelhető, hogy csak linkelünk egy-egy érdekesebb angol nyelvű blogra. Mivel nyelvtanulóknak is szánjuk az új blogot, ha belefutunk egy-egy hasznos honlapba, ami segíthet a vizsgára való felkészülésben, azt is megörökítjük.

Az biztos, hogy nem lesznek naponta frissülő bejegyzések, (a fõ blogunk továbbra is a Könyvtárosháza marad, és ugye itt sem szoktunk naponta posztolni), de azért érdemes lesz behúzni az oldalt az rss-olvasótokba.

Fontos tudni, hogy – sajnos – könyvtárunkból senki sem beszéli olyan szinten az angolt, hogy egy ilyen blog írását lelkiismeretesen bevállalhatná, nálunk a középfok a plafon. Viszont van egy kitűnő barátunk, aki segít abban, hogy nyelvtanilag a lehető legkevesebb hiba jellemezze a bejegyzéseket (sajnos névtelenséget kért). Ebben az értelemben speciális is lesz a blogunk, ugyanis biztosan lesznek olyan alkalmak, amikor hirtelen felindulásból írunk egy bejegyzést, amit rögtön publikussá is teszünk, azonban anonim segítőnknek csak később lesz alkalma javítani rajta. Így ezen bejegyzések utólagos változtatására fenntartjuk a jogot, addig meg lehet bátran kritizálni (ja persze utána is). Amiért mégis ideális ez az állapot: aki középfokon elboldogul az angollal, az valószínûleg simán érteni fogja, amit írunk. Mindenesetre ezúton is arra bíztatunk mindenkit: kommentáljátok a bejegyzéseket, lehetőleg angol nyelven. Sőt, aki érez magában annyi erőt, írhat is oda bejegyzést, mi nagyon örülnénk neki (jöhetnek például angol nyelvû dolgozatok a kedvenc könyvekről, aki készült már nyelvvizsgára, annak biztosan lapul ilyesmi a dokumentumai között). Őszintén reméljük, hogy előbb-utóbb külföldről is ránk találnak majd az érdeklődők, az lesz csak a jó móka.

Persze a Justh do it! nem több egy kísérletnél. Nem kizárt, hogy fél év múlva lehúzzuk a rolót, mert nem lesz, aki írja, rosszabb esetben meg nem lesz, aki olvassa. De az is megeshet, hogy napra pontosan három év múlva is létezik majd a blog (ez is, az is), és még a látogatói statisztikát is büszkén szögezzük ki a falra.

És akkor jöhet is a kínai blog…

  • Boldog szülinapot egyik kedvenc blogom! :-)
    Sok sikert az angol nyelvű bloghoz, szerintem egyedülálló a könyvtári blogok között! Hűséges olvasója leszek annak is!

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük